latinica  ћирилица
10/05/2021 |  19:07 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Од 17. маја до 2. јуна заједничка војна вјежба ОС БиХ и САД (ВИДЕО)

"Брзи одговор 21" назив је до сада највеће заједничке војне вјежбе Оружаних снага БиХ и америчке војске, која ће бити одржана од 17. маја до 2. јуна на полигонима на Мањачи и Гламочу и тузланском аеродрому Дубрава. Учествоваће 500 војника из БиХ и 700 из Сједињених Америчких Држава.
Војна вјежба - Фото: РТРС
Војна вјежбаФото: РТРС

Војна вјежба "Брзи одговор 21" дио је заједничке вјежбе, "Бранилац Европе" у којој ће учествовати преко 30.000 америчких и савезничких војника. Биће проведена у 26 држава на 30 локација, од којих је једна и БиХ. На прес конференцији одржаној у касарни Мањача, наведено је да је за Оружане снаге БиХ циљ вјежбе да докажу способност заједничког дјеловања са другим војним снагама.

- Ово није НАТО вјежба као што смо два три пута споменули, ово је билатерална вјежба Оружаних снага БиХ са војском САД. БиХ је својим ОС укључена у ову вјежбу и на тај начин показује да је спремна учествовати у очувању стабилности и сигурности у региону и у БиХ што је и основна мисија - нагласио је Сифет Поџић, министар одбране у СМ БиХ.

Оваквих вјежби на подручју Републике Српске и Федерације БиХ до сада није било. Вјежба је теренска. Користиће се бојева муниција и биће проведена на полигонима на Мањачи, Гламочу и аеродрому Дубрава у Тузли.

- Ово ће засигурно ојачати ниво оперативних способности и професионалности Оружаних снага БиХ - нагласио је генерал мајор Радован Илић.

Славен Блавицки, бригадир ОС БиХ, наглашава да се гађање односи на лако пјешачко наоружање.

Неће бити већих калибара. На полигону Гламоч, минобацачем мањег калибра тако да се не догађа ништа ново што ми већ не радимо - рекао је Блавицки.

Из Оружаних снага БиХ су подсјетили да ће у октобру бити одржана и заједничка војна вјежба са Војском Србије, у којој ће учествовати 731 војник.