latinica  ћирилица
05/05/2021 |  20:18 ⇒ 06/05/2021 | 08:04 | Аутор: СРНА

Кинески амбасадор: Нећемо заборавити подршку пријатеља из Српске

Кинески амбасадор у БиХ Ђи Пинг рекао је да ће солидарност и заједнички напори у борби против вируса корона сигурно бити забиљежени у историји односа између Кине и БиХ.
Ђи Пинг - Фото: СРНА
Ђи ПингФото: СРНА

- Веже нас традиционално пријатељство које прати дугорочно међусобно поштовање и искрено помагање. Нећемо заборавити да је почетком прошле године српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио писмо кинеском предсједнику Си Ђинпингу у кључним тренуцима када се кинески народ борио против пандемије - рекао је Ђи новинарима у Бањалуци, гдје је са званичницима Српске дочекао први контингент од 80.000 доза кинеских вакцина Синофарм.

Он је додао да је много пријатеља из Српске изразило подршку Кини на различите начине.

- Протеклих годину дана предсједник Кине и српски члан Предсједништва БиХ Додик размијенили су више писама и заједно присуствовали самиту лидера земаља Централне и Источне Европе у фебруару ове године и том приликом одржали важан говор. То показује одлучност за заједничку борбу против пандемије вируса корона - нагласио је кинески амбасадор у БиХ.

Наводећи да је вирус корона заједнички непријатељ човјечанства, он је изразио увјерење да је сарадња и солидарност једини пут до побједе над епидемијом.

- Тренутно се уредно одвија масовна вакцинација у Кини, гдје је огромна потражња за вакцинама. Наша земља је одлучна да доприноси глобалној борби против пандемије. Кина је конкретним дјелима испунила обећање предсједника Си Ђипинга да ће кинеске вакцине бити глобално јавно добро - рекао је Ђи.

Он је пожелио брзу побједу пријатељима против пандемије вируса корона, те све више успјеха у сарадњи Кине и Српске.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик данас је у Бањалуци дочекао први контингент од 80.000 доза кинеских вакцина Синофарм.

Дочеку прве испоруке вакцина присуствовао је и амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Први контингент од 80.000 доза вакцина, од укупно предвиђених 160.000 доза, стигао је у круг бањалучког предузећа "Крајина груп".