latinica  ћирилица
02/05/2021 |  19:04 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Како изгледа производња најскупљег сира на свијету? (ВИДЕО)

Опште је познато да се најскупља вина производе у Француској, кавијар у Ирану, а маслиново уље у Грчкој. Оно што мало људи зна јесте да се најскупљи сир на свијету производи у Србији и то у Специјалном резервату природе Засавица код Сремске Митровице.
Магарећи сир (Фото: balkanist.rs) -
Магарећи сир (Фото: balkanist.rs)

Један грам овог сира кошта један евро. Не говоримо о злату, или неком другом племенитом материјалу, већ о сиру од магарећег млијека, који је најскупљи на свијету и једини као такав се производи у Србији. Иако цијена звучи папрено, до крајњег производа није лако доћи јер је за килограм магарећег сира, потребно 24 литре млијека, које једна магарица да за 24 мјесеца.

- Магарица се прво опули, након чега младо сиса три мјесеца. Онда мало муземо ми, мало мора пуле сисати јер магарица нема ген да даје млијеко као крава. Ако не би пуле сисало повремено, млијеко би пресушило - каже управник Резервата природе Засавица Слободан Симић.

Сир је прави деликатес, а млијеко је пријатног укуса. Оно што га чини изузетним свакако је и његово благотворно дејство на здравље, јер има низак проценат млијечне масти, те 60 пута више витамина Ц него кравље млијеко. 

Симић каже да годишње успије да произведе око 100 килограма овог деликатеса који се у малим паковањима продаје у свим земљама свијета.

И чувена Клеопатра, посљедњи фараон древног Египта, је, према предањима, користила управо магареће млијеко за одржавање љепоте, а у Засавици данас производе и креме за његу лица.