latinica  ћирилица
02/05/2021 |  16:19 ⇒ 16:20 | Аутор: СРНА

Владика Јоаникије: При потписивању уговора са СПЦ примијенити исти сценарио као и са осталима

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да при потписивању темељног уговора Црне Горе са Српском православном црквом треба да буде примијењен исти сценарио као и са Ватиканом, Исламском и Јеврејском заједницом.
Епископ Јоаникије  (Фото: Sputnik / Небојша Поповић) -
Епископ Јоаникије (Фото: Sputnik / Небојша Поповић)

- Сада кад смо добили нови Закон о слободи вјероисповијести, који је за нас прихватљив, дошло је на ред потписивање темељног уговора - рекао је владика Јоаникије, администратор Митрополије црногорско-приморске.

Говорећи о томе да уговор треба да се објави прије него што дође до потписивања, владика Јоаникије је рекао да СПЦ још нема уговор, има само нацрт, текст који је усвојен на нивоу Цркве, а достављен Влади Црне Горе.

- Она треба да се изјасни, има право да да неке примједбе, да нешто поправи, да нешто прихвати, и ту ће се, надам се, руководити оним начелима која су фиксирана у Уставу и законима Црне горе, посебно у Закону о слободи вјероисповијести - рекао је епископ Јоаникије за Радио Светигору.

Он је додао да је то све још у радној верзији, у припреми је и није завршен, те да није обичај, макар у црквеном поретку, да се било који документ у изради објављује и чини предметом јавне расправе.

Он је подсјетио да није било ни јавне расправе о Темељном уговору са Ватиканом, нити се знало.

Према његовим ријечима, СПЦ не тражи ништа више, али ни ништа мање него што су добиле остале историјске вјере у Црној Гори, што је посвједочено у борби за измјену првобитног дискриминаторног закона.

Владика је поручио да ће бити први уколико би нешто у том уговору било супротно Уставу и правном поретку Црне Горе.

- Ми можемо и треба да потпишемо уговор, то је изражавање добре воље и спремности на сарадњу и то је у интересу обије стране. Црква је овдје остала и са законом и без њега, и опстаће са уговором и без уговора. Гледамо да радимо на добро Цркве и државе, за државу је добро да вјерска питања буду ријешена на цивилизован начин - закључио је владика Јоаникије