latinica  ћирилица
29/04/2021 |  11:00 ⇒ 11:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Завршен поступак против Хандкеа, остаје Аустријанац

Поступак за одузимање аустријског држављанства против нобеловца Петера Хандкеа, због пасоша бивше Југославије које је добио од Слободана Милошевића, обустављен је.
Петер Хандке (фото:Jonathan Nackstrand/AFP via Getty Images) -
Петер Хандке (фото:Jonathan Nackstrand/AFP via Getty Images)

- Петер Хандке је био, јесте и остаје грађанин Корушке и аустријски држављанин - поручено је из кабинета гувернера Корушке Петера Кајзера бечком дневнику "Кронен цајтунг".

Једна америчка платформа је у Националној библиотеци дошла до пасоша Хандкеа, који је 15. јуна 1999. издат у Амбасади СР Југославије у Бечу.

У том пасошу се као држављанство Хандкеа наводи "југословенско".

То сазнање је крајем 2019. изазвало велику буру, посебно што је пасош издат године када је НАТО бомбардовао Србију, па се поставило питање да је узимање пасоша једна врста солидарисања познатог књижевника са Југославијом.

Међутим, имало је и правне посљедице, пошто су правници почели да се баве питањем да ли је узимањем пасоша изгубио право на аустријско држављанство, јер према аустријском закону није дозвољено двојно држављанство.

Зато је покренут поступак за провјеру да ли треба одузети Хандкеу аустријско држављанство.

Хандке је стално говорио да нема југословенско држављанство и да је пасош узео само како би могао да путује.

Сада је све ријешено и поступак против Хандкеа је обустављен.

- Радује ме да је та дискусија коначно завршена и да можемо у будуће само дискутовати о величанственим књижевним дјелима нашег нобеловца - поручу је Кајзер.

Указује се да би Хандке изгубио аустријско држављанство само ако је поднио лично захтјев за добијање југословенског држављанства.

Такав захтјев аутор, како тврди, никада није поднио и нису пронађене никакве информације да је то учинио.