latinica  ћирилица
28/04/2021 |  19:55 ⇒ 20:31 | Аутор: СРНА

Отворена изложба "Доња Долина"

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је изложбе "Доња Долина" прилика да се на најбољи начин популарише и широј јавности предочи и укаже на значај овог праисторијског локалитета на подручју Градишке, који свједочи о историјском континуитету живота на овом подручју.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

Тривићева је истакла да јој је посебна част и задовољство присуствовати отварању ове изложбе, нарочито јер се њоме обиљежава 120 година од првих већих археолошких ископавања Доње Долине, која су почела још 1899. године.

- Похвална је преданост тима Музеја Српске који и овом поставком потврђује своју улогу чувара баштине посвећеног, како заштити и очувању, тако и презентацији, промоцији и едукацији о нашем културном насљеђу - рекла је Тривићева отварајући изложбу аутора Славице Арсенијевић у Музеју Српске у Бањалуци.

Према њеним ријечима, о важности овог локалитета говори и чињеница да је праисторијско насеље Доња Долина као археолошко подручје 2006. године проглашено националним спомеником и уписано у Регистар споменика културе БиХ прве категорије.

- Нову археолошку изложбу чине налази из Праисторијске збирке Музеја Републике Српске, који ће нас вратити дубоко у прошлост и помоћи да дознамо више о периоду праисторије - навела је она.

Тривићева је увјерена да ће ова изложба изазвати радозналост и привући дјецу школског узраста, њихове родитеље и наставнике, јер је то прилика да се на најљепши начин упознају са далеком прошлошћу.

Праисторијско насеље Доња Долина, распрострањено на територији општине Градишка, је као археолошко подручје 2006. године проглашено националним спомеником и уписано у Регистар споменика културе БиХ прве категорије.

Археолошки налази са локалитета Доња Долина се данас чувају у Земаљском музеју БиХ у Сарајеву, Музеју Републике Српске у Бањалуци и Завичајном музеју Градишка.

Изложба "Доња Долина" у Музеју Републике Српске биће постављена до краја године.