latinica  ћирилица
28/04/2021 |  11:55 ⇒ 12:00 | Аутор: РТРС

Премијера филма "Чувар части и поноса - Ђорђе Михаиловић" 1. маја на РТРС у 21.00

Документарни филм под називом "Чувар части и поноса - Ђорђе Михаиловић" биће премијерно приказан 1. маја на Радио телевизији Републике Српске, на дан када Михаиловић, који је живот посветио чувању српског војничког гробља из Првог свјетског рата на Зејтинлику у Грчкој, слави 93. рођендан.

Филм ће бити приказан у 21.00 часова.

Снимање двадесетпетоминутног филма обавила је компанија Ворлд медиа из Бањалуке, уз подршку Представништва Републике Српске у Грчкој, Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу и Кабинета предсједнице Републике Српске.

Ђорђе Михаиловић, легендарни Чика Ђорђе како га посјетиоци Зејтинлика и народ зову, чувар је и водич преко пола вијека овог војничког гробља из једне од највећих епопеја српског народа, и трећи је у генерацији Михаиловића на овом послу.

Краљ Александар Карађорђевић је његовог дједа Саву 1926. године именовао на чело државне комисије за прикупљање посмртних остатака изгинулих ратника српске војске раштрканих по преко 250 мањих војничких гробаља на широком простору Солунског фронта.

Посао чувара преузима Савин син Ђура, а његов син Ђорђе га замјењује шездесетих година прошлог вијека и тај посао ради све до 2014. године, када га због старости и изнемоглости замјењује Предраг Недељковић из Краљева.

На Српском војничком гробљу Зејтинлик у гробовима и у костурници почивају посмртни остаци више од 8.000 припадника српске војске изгинулих на солунском фронту.