latinica  ћирилица
27/04/2021 |  15:05 | Аутор: СРНА

Шпирић: Са ПИК-ом БиХ личи на окупирану земљу

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић сматра да БиХ личи на окупирану и навођену земљу са Савјетом за спровођење мира /ПИК/ и истиче да то тијело мора показати непристрасност, поготово након ратних поклича који су ових дана долазили из Федерације БиХ.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

- Ми из Републике Српске нудимо разговор. Без обзира колико ПИК био против разговора, о свим стварима ће се морати разговарати уколико се не жели увести диктатура - изјавио је Шпирић новинарима.

Шпирић је рекао да домаћи политички лидери и институције треба да смогну снаге и почну да управљају са БиХ, те нагласио да није добро да ПИК држи страну било коме у БиХ.

Коментаришући јучерашњу заједничку изјаву Управног одбора ПИК-а, коју није подржала Руска Федерација, Шпирић је истакао да има осјећај да данас, четврт вијека од Дејтонског мировног споразума, ПИК све више личи на БиХ.

- Нажалост, како не постоји консензус унутар БиХ о њеној будућности, изгледа, да не постоји ни унутар ПИК-а. То је мањи проблем. Већи је што се ПИК показао као пристрасна страна која је чувала леђа бошњачкој политици, а то је онемогућавало дијалог о отвореним питањима у БиХ - нагласио је Шпирић.

Он истиче да су једино рјешење кроз које се може изграђивати будућност БиХ поруке које долазе из Републике Српске да се о свим отвореним питањима мора разговарати.

Управни одбор ПИК-а у јучерашњој заједничкој изјави, коју није подржала Руска Федерација, најстроже осуђује тренутни политички дискурс у чијем центру се налази мирна дисолуција БиХ.

У изјави се истиче да се то посебно односи на конкретне кораке које чине представници Републике Српске и носиоци функција на нивоу БиХ у правцу преговора о раздруживању, укључујући оснивање преговарачких тимова и заговарање распада БиХ путем кампање оглашавања на интернету, саопштено је из ПИК-а.

Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је да се није придружила заједничкој изјави Управног одбора ПИК-а јер је сматра неуравнотеженом, те истакла да је тенденциозно оптуживати само једну страну у условима када је ситуација ескалирала усљед увредљивих и хушкачких изјава друге стране.