latinica  ћирилица
26/04/2021 |  16:45 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Пашалић: За чишћење каналске мреже издвојено 3,5 милиона КМ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да је Министарство издвојило 3,5 милиона КМ за санацију каналске мреже на подручју општина Козарска Дубица и Србац.
Борис Пашалић (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Борис Пашалић (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

- Средства су искориштена за чишћење примарних и секундарних канала у дужини од 80 километара у Српцу и 160 километара у Дубици, тачније укупно око 250 километара каналске мреже која ће бити потпуно очишћена и враћена у стање у којем је била осамдесетих година прошлог вијека - рекао је Пашалић новинарима у Козарској Дубици.

Он је најавио да ће током маја бити још једном покошена трава око канала.

Пашалић је данас обишао локације на којима се изводе радови на чишћењу и санацији канала у дубичким селима Драксенић и Међеђа, гдје је потврдио да ће паралелно са овим пословима бити набављена механизација за Јавну установу Воде Српске, која ће наставити одржавање примарне каналске мреже, док локалне заједнице имају обавезу да одржавају секундарну мрежи.

- Уз добру организацију ми можемо да обезбиједимо да овдје имамо један потпуно функционалан систем евакуације површинских вода јер је дубичка Раван иначе имала проблем, поготово у прољећним мјесецима, када произвођачи нису могли ни да уђу у ове парцеле како би завршили прољећну сјетву - рекао је Пашалић.

Према његовим ријечима, уз реконструкцију Црпне станице "Главинац један", "Главинац два" и "Орахова", то подручје имаће мрежу, односно систем канала који могу брзо да одведу површинску воду до црпних станица, које је потом препумпају у ријеку Саву.

- Паралелно са овим радимо и пројекат система за наводњавање у дубичкој Равни и имаћемо након тога потпуно ријешен проблем и наводњавања парцела и управљања површинским водама - рекао је Пашалић и додао да ће, у зависности од средстава, исти пројекат бити рађен у Градишци, Шамцу и у Броду.

Он је рекао да су овакве активности у Козарској Дубици посљедњи пут рађене прије осамдесетих година прошлог вијека.

Вршилац дужности начелника Одјељења за пољопривреду општине Козарска Дубица Душко Бодиловић захвалио је у име Општинске управе Пашалићу за посјету и Влади Републике Српске, која је подржала овај пројекат.

- Ово много значи пољопривредним произвођачима и уопште локалној заједници јер много година каналска мрежа није чишћена и одржавана - рекао је Бодиловић.

Директор Фирме "Јелена" Марко Влајсевић нагласио је да пољопривредни произвођачи претрпе огромну штету због нефункционалности каналске мреже.

- У име призвођача и у лично име захваљујем министру Пашалићу и Министарству што су изнашли начин да овај вишегодишњи проблем буде ријешен - рекао је Влајсевић.

Са Пашалићем су данас у обиласку дубичке Равни били помоћник министра за ресор водопривреде Милан Гаврић и извршни директор предузећа "Електрокрајина" Родољуб Топић.

Они су у Козарској Дубици обишли и огледне парцеле кукуруза у власништву Фирме "Јелена".

Пашалић је нагласио да Министарство са овом фирмом има дугогодишњу сарадњу, те да је то један од 20 огледа који су постављени у Републици Српској ове године.

- На овој локацији су 44 хибрида кукуруза и 60 сорти стрних жита, а радићемо и оглед соје. Циљ је да покажемо локалним произвођачима да у њиховом подручју могу да виде на самој парцели који хибриди су добри и који дају боље приносе - рекао је Пашалић и нагласио да је то и најбољи начин савјетодавног рада у пољопривреди.

Током посјете Козарској Дубици, Пашалић је разговарао и са пољопривредним произвођачима у Кнежици, у вези задруге пољопривредних проивођача, како би остварили своје заједничке интересе у смислу боље организације производње, лакше набавке репроматеријала.

- Радује ме јер су људи тамо сагласни да задруга треба да отвори врата за нове, млађе чланове, а Министарство ће помоћи у дијелу своје надлежности јер имамо средства за подршку задругама - каже Пашалић.