latinica  ћирилица
26/04/2021 |  07:36 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

"Земља номада" најбољи филм на 93. додјели Оскара

Филм "Земља номада" режисерке Клои Жао о маргинализованој генерацији старијих Американаца који лутају западом САД у старим комбијима побједник је ноћашње церемоније додјеле филмских награда "Оскар".

Ово остварење тријумфовао је у три категорије: за најбољи филм, режију и за најбољу глумицу. Ова награда припала је Френсис Мекдорманд.

Ентони Хопкинс добио је "Оскара" за најбољу мушку улогу, за наступ у филму "Отац", пренио је АФП.

Дански филм "Још једна тура" проглашен је за најбоље остварење изван енглеског говорног подручја.

Жаова, прва жена обојене коже која је добила награду за најбољу режију, захвалила је "свим људима које је срела на путу" и научили све шта је "снага отпора и наде и шта је права љубазност".

- Молим вас погледајте наш филм на највећем екрану на којем је то могуће. И једног дана, врло брзо, поведите сваког кога знате у биоскоп, раме уз раме у том мрачном простору и гледајте сваки филм који се приказује - рекла је Мекдормандова у свом обраћању.

Награде за најбоље споредне улоге припале су Данијелу Калују за наступ у филму "Јуда и црни месија", те Јух-Јунг Јуну из Јужне Кореје за улогу у остварењу "Минари".

"Оскара" за најбољи сценарио добила је Британка Емералд Фенел за филм "Обећавајуће младе жене".

Овогодишња церемонија проглашења и додјеле награда премјештена је из раскошног позоришта у Холивуду у једну жељезничку станицу у центру Сан Франциска да би се испоштовали протоколи у вези са ковидом 19.