latinica  ћирилица
24/04/2021 |  18:48 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Нема оправдања за скандал (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да нема оправдања за скандал који се догодио за вријеме посјете делегације Србије Бањалуци, те да, као предсједник Републике, и те како треба да критикује сваког ко нанесе бруку и срамоту Бањалуци и Републици Српској.
Жељка Цвијановић (фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Жељка Цвијановић (фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Извињавам се свима који су доживјели непријатност и надам се да такво лице и тако нешто више нико у Српској неће показати - изјавила је предсједница Републике коментаришући уношење бубице на састанак руководства Српске и Србије.

- Оно што се тад десило је била велика бламажа и џаба је објашњавати ствари на тај начин. Да ли је у питању било незрело, недорасло понашање, да ли је била злоупотреба једног догађаја или неискуство, па не знате шта значи формат тог састанка, или мислите да треба да вам послужи само да би сте израдили неки видео клип и пустили неку своју објаву на дружтвеним мрежама, је жалосно - нагласила је Цвијановић.

Посљедњи догађаји у Бањалуци, каже Милорад Додик, покушај је опозиције да одржи причу да је Бањалука град – случај.

- Умјесто да смо кроз атмосферу која је била направљена обезбједили додатних неколико десетина милоона марака за Бањалуку, састанак након разоткривања те бубице је личио ни на шта - истакао је Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Стевица Деђански каже – посјета државног врха Србије Српској требало је да покаже никада боље односе, а претворило се у, како наводи, покушај прислушкивања. Сматра да је до тога дошло или због потенцијалног кориштења тако снимљеног материјала у политичкој борби Драшка Станивуковића , или за туђе потребе.

- И једно и друго је катастрофално за интересе српског народа и Републике Српске, а и непримјерено и срамотно да било који државник, а градоначелник највећег града и јесте нека врста државника, да се тако понаша - нагласио је Стевица Деђански, пресједник Центра за развој међународне сарадње из Београда.

Бивши југословенски обавјештајац Божидар Спасић истакао је да би градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић морао да поднесе оставку због међународног скандала који је изазвао.

- Такве бубице се никада не носе на састанке. То није питање протокола, то је питање безбједности и ниједна служба на свијету не би дозволила да неко уђе на састанак и да са његовим предсједником разговара, а да при том има бубицу која директно некоме трећем или четвртом, некоме можда у ваздуху или у земљи, преноси тај разговор - рекао је Божидар Спасић, бивши југословенски обавјештајац.

Адвокат Горан Петронијевић оцијенио је да, то што је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић на састанак руководства Републике Српске и Србије у Бањалуци ушао са "бубицом" и покушао да снима, представља скандал и крајње непоштовање према предсједнику Србије Александру Вучићу. Из Градске управе раније су саопштили да градоначелник није имао план нити намјеру да снима састанак.