latinica  ћирилица
23/04/2021 |  18:36 ⇒ 21:10 | Аутор: СРНА

Нема буџета БиХ ако се не уваже захтјеви пољопривредника из Српске (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће представници Републике Српске у заједничким органима морати да искористе све расположиве политичке механизме да спријече даље урушавање пољопривреде, а један од начина је и блокада усвајања буџета заједничких институција БиХ.
Додик и Пашалић са представницима пољопривредника - Фото: СРНА
Додик и Пашалић са представницима пољопривредникаФото: СРНА

Додик је рекао да је до тога довело неусвајање одлука у вези са заштитом домаће пољопривредне производње на сједници Савјета министара.

- Ја сам дијете пољопривредних произвођача и имам тај осјећај за тежину њиховог посла и сматрам да нема озбиљне и сигурне државе ако нема сигурну пољопривредну производњу. Очување пољопривредне производње и свих њених области треба да буде државни интерес Републике Српске. Методи политичке борбе су нам свима познати, а дошло је вријеме да Српска не може да остави на цједилу своје произвођаче - рекао је Додик новинарима након састанка са представницима Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске о мјерама за заштиту домаће пољопривредне производње.

Он је подсјетио да је Република Српска и прије скоро 10 година тражила да се заштити домаћа пољопривредна производња на начин да се у неким периодима забрани увоз одређених производа, а да се приликом увоза меса изврши наплата разлике подстицаја домаћих и подстицаја које дају државе из којих се ти производи увозе.

Додик је истакао да су подстицаји у развијеним земљама Европе сигурно пет, а можда и више пута већи, због чега су њихови производи конкурентнији на нашем тржишту, те да је то довело да урушавања и губитка повјерења у сточарску производњу у Републици Српској.

- Цијена је испод сваког минимума, јер за килограм живе ваге стоке не можете да добијете ни пола од онога што произвођач улаже. И поред разних подстицаја које смо давали остаје проблем системских рјешења, а то је да се за неке пољопривредне производе, када им цијене депресирају, уведе заштитна мјера увоза док домаћи произвођачи имају довољну количину за снабдијевање тржишта - навео је Додик.

Он је додао да министри из Републике Српске у Савјету министара, на челу са предсједавајућим, упорно покушавају да се усвоји одлука о заштити домаће производње, да то не пролази, али да ће имати још један покушај.

- Очигледно да су данас у БиХ јачи увознички и прерађивачки лобији од интереса оних који се баве примарном производњом. Свакако ћемо искористити све методе. Још нисмо усвојили буџет БиХ и можда ће то бити прилика да ми из Републике Српске покажемо однос према буџету једнако као што они показују однос према увођењу заштитних мјера. Ако је неком потребна кулминација проблема у БиХ, онда ће их имати. Ако неко не жели да рјешавамо проблем, онда се поставља питање зашто би ми били дио неких других рјешења - рекао је Додик.

Он је истакао да су пољопривредници у Српској доведени у позицију да размишљају да ли да наставе да се баве тим послом, додајући да престанак производње у области пољопривреде значи губитак стабилности саме Републике.

- Не можемо да дозволимо да ови људи банкротирају само зато што неко у Савјету министара подржава неке произвођаче који увозе смрзнуто месо из западне Европе које стоји по лагерима по 30-40 година и нас све заједно трују, а да они не могу да продају своји живу стоку произведену ове године. Шта има боље и здравије од тога? Да не причамо о томе што се на границама упорно пропушта различита количина меса сумњивог квалитета. То су ствари о којим треба да разговарамо - рекао је Додик.

Он је истакао да никога не уцјењује, али да је чињеница да је прије четири године у Републици Српској било 12.000 регистрованих пољопривредних произвођача, а да их је сада 5.000.

- Овдје се гаси производња, а нико ништа неће да уради. Како је могуће да је откупна цијена живе стоке 1,8 КМ, а меса на рафама око осам КМ. У Федарацији БиХ то не желе да виде јер су они дио увозничког и прерађивачког лобија. Логично је да имамо прерађивачки лоби, али није да имамо увознички. Исто је и произвођачима у ФБиХ и ми ћемо спашавати и њихови производњу - поручио је Додик.

Састанку у Градишци присуствовали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске Стојан Маринковић, те предсједници градских удружења.