latinica  ћирилица
23/04/2021 |  11:09 ⇒ 11:09 | Аутор: sputniknews.com

Жестоки сукоби на улицама Јерусалима

Најмање 79 особа је ухапшено након нереда у центру Јерусалима, гдје су се јеврејски и арапски демонстранти сукобили са полицијом, и наводно међусобно, док се полиција трудила да их раздвоји.
Нереди у Израелу (Фото:img.haarets.co.il/img) -
Нереди у Израелу (Фото:img.haarets.co.il/img)

Сукоби су избили протекле ноћи током марша улицама Јерусалима у којем су Јевреји, највјероватније припадници десничарских покрета, узвикивали поруке “Смрт Арапима“ и “Нека ваше село изгори“, јавили су локални медији.

Демонстанти су полицију засули каменицама и пиротехничким средствима, а код ухапшених је пронађено и импровизовано оружје, извијестио је Харец.

На друштвеним мрежама објављени су снимци нереда и сукоба демонстраната са полицијом која је покушала да растјера демонстранте.

Објављени су и снимци, чија аутентичност није потврђена, а који приказују наводни напад јеврејске групе на арапско домаћинство – виде се људи како бацају разне предмете на кућу. Један од снимака приказује како демонстрант удара полицајца каменом из непосредне близине.

Демонстранти су током протеста палили ватру на улицама, а објављен је снимак возила у пламену.

Према наводима локалног медија “Кан њуз“, неки од присутних Израелаца повезани су са организацијом Лехава, милитантним десничарским покретом који се жестоко противио јеврејско-арапској интеграцији.

Синоћњи немири наставак су низа насиља и сукоба Арапа и Јевреја током муслиманског празника Рамазана, пише РТ.

Сам Јерусалим је у срцу вишедеценијског спора између Палестинаца и Израелаца, а град има велики вјерски значај и за муслимане и за Јевреје. Његова западна половина инкорпорирана је у новостворену државу Израел 1948. године, након што су Уједињене нације препоручиле подјелу града између двије стране, док су његов источни дио заузеле израелске снаге током шестодневног рата 1967. године. Израелска насеља настављају да задиру у источни Јерусалим, што су УН и друге свјетске агенције сматрале кршењем међународног права.