latinica  ћирилица
23/04/2021 |  10:36 ⇒ 11:02 | Аутор: СРНА

Вучић: Србија спремна за наставак дијалога са Приштином

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је након састанка са министром спољних послова Њемачке Хајком Масом да је за Србију од пресудног значаја да буде економски јака и да као таква гради најбоље могуће односе са свима у региону, да је не занимају ничије територије већ да жели да сарађује и гради трајни мир.
Састанак Вучића и Маса - Фото: ТАНЈУГ
Састанак Вучића и МасаФото: ТАНЈУГ

Када је ријеч о Косову и Метохији, Вучић је навео да је Србија спремна за дијалог и тражење конструктивног рјешења јер није за замрзнуто рјешење.

- Ми желимо да градимо мир са Албанцима у наредних 100 година. Суштина напретка је да градимо мир - рекао је Вучић и поручио да је суштина да се испуни договорено, прије свега, Бриселски споразум.

Вучић је захвалио Њемачкој за подршку развоју Србије и нагласио да је и у тешко вријеме пандемије трговинска размјена двије земље 5,4 милијарде евра.

- У њемачким компанијама у Србији тренутно ради 70.000 људи. Те компаније мијењају и свијест наших људи - рекао је он.

Мас је рекао да Берлин подржава процес нормализације дијалога Београда и Приштине, који није лак.

- То је процес који би довео и до економске нормализације и ми га подржавамо - навео је Мас.

Мас је истакао да Србија и земље у окружењу имају потенцијала за развој на свим пољима и да то треба искористити, а да динамика интеграција у ЕУ зависи од сваке земље понаособ и њених индивидуалних напора.

Изразио је задовољство чињеницом да се данас у Београду отвара нова зграда Амбасаде Њемачке.