latinica  ћирилица
23/04/2021 |  09:22 ⇒ 09:22 | Аутор: СРНА

Петровић: Шаровић изнио нетачне податке о пословању

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је Срни да је предсједник СДС-а Мирко Шаровић изнио нетачне податке у вези са пословањем овог стратешког предузећа јер Матично предузеће годинама уназад послује позитивно - у 2019. је остварило највећу добит у историји од чак 33.000.000 КМ, а и у години пандемије вируса корона направило је плус од 10,6 милиона КМ.
Лука Петровић - Фото: klix.ba
Лука ПетровићФото: klix.ba

Петровић је истакао да је Шаровић показао апсолутно незнање када је ријеч о организацији и структура Електропривреде и по ко зна који пут изнио нетачне податке у вези са пословањем једног од најзначајнијих стратешких предузећа које је стуб и носилац развоја Републике Српске.

- Господине Шаровићу, наш систем се зове Мјешовити холдинг Електропривреда Републике Српске и унутар њега послује пет производних, пет дистрибутивних и Матично предузеће, као и Истраживачко-развојни центар електроенергетике, што је до сада требало да научите, с обзиром на то да више деценија коментаришете и произвољно оцјењујете рад холдинга - поручио је Петровић.

Он је истакао да никада није био већи инвестициони циклус МХ ЕРС-а и да су све видљивији нови енергетски пројекти који ће Српској и њеним грађанима обезбиједити енергетску сигурност и стабилност.

- Ово предузеће је и у години пандемије вируса корона успјело да направи плус од 10,6 милиона КМ, што је резултат домаћинског пословања и спровођења уштеда на свим нивоима - подсјетио је Петровић.

Петровић је рекао да је ЕРС спремно ушао у реорганизацију и потребне реформе електроенергетског сектора, како би систем био још функционалнији и ефикаснији.

Генерални директор МХ ЕРС, Матично предузеће а.д. Требиње, позвао је Шаровића да се идући пут када буде боравио у Требињу боље припреми јер, како је навео, озбиљан политичар не може себи дозволити елементарно непознавање најважнијег сектора у држави који запошљава директно око 10.000 грађана Српске.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић јуче је у Требињу коментарисао наводни губитак "Електропривреде Републике Српске" од 350 милиона КМ и изразио забринутост због, како је навео, чињенице да је енергетика кључни развојни ресурс источне Херцеговине и један од кључних извора прихода локалних заједница.