latinica  ћирилица
23/04/2021 |  08:51 ⇒ 08:52 | Аутор: СРНА

Истраживање: Чернобиљска радијација није пренесена на дјецу

Не постоји "додатна штета на ДНК" дјеце рођене од родитеља који су били изложени радијацији послије експлозије у атомској централи Чернобиљ, показују резултати новог истраживања.
Чернобил (Фото: Roadtrippers) -
Чернобил (Фото: Roadtrippers)

Ријеч је о дјеци која су зачета послије несреће.

Ово се наводи у првој студији у којој су анализирани гени дјеце чији су родитељи били ангажовани у акцији чишћења послије нуклеарне катастрофе 1986. године.

Сви учесници истраживања били су зачети послије несреће и рођени од 1987. до 2002. године. Извршено је мапирање њиховог комплетног генома, пренио је ББЦ.

У студији нису пронађене мутације које би могле да се доведу у везу са излагањем њихових родитеља радијацији.

Резултати истраживања објављени су у журналу "Наука" (Science).

Професор Џери Томас са Империјалног колеџа у Лондону, објаснила је да је нова студија прва која је показала да "чак и када су родитељи изложени релативно високој дози радијације - у поређењу са позадинским зрачењем - то не утиче на њихову будућу дјецу".

Томасова је деценијама проучавала биологију канцера, посебно туморе који су повезани са зрачењем.

Ново истраживање предводила је професор Мередит Јегер из америчког Националног института за канцер.

Студија је била фокусирана на дјецу радника који су учествовали у чишћењу високонтаминиране зоне око нуклеарне електране и дјецу људи који су евакуисани из напуштеног града Припјата и осталих насеља у кругу од 70 километара око електране.

Један од водећих истраживача Стивен Ченок са истог института објаснио је да је научни тим обухватио читаве породице и да је поређен ДНК мајке, оца и дјетета.

- Овдје нисмо проучавали шта се десио дјеци која су већ била у материци у вријеме несреће. Проучавали смо нове мутације - рекао је Ченок.

Нове мутације у ДНК дешавају се насумично у јајној ћелији или сперматозоиду. У зависности од генетског нацрта бебе, мутација може или не мора да се деси или може да буде посљедица генетске болести.

Научници су закључили да ефекат радијације на тијела родитеља није утицао на дјецу коју су они касније зачели.