latinica  ћирилица
23/04/2021 |  08:41 ⇒ 08:41 | Аутор: СРНА

Помен радницима РТС-а које је убио НАТО

Полагањем цвијећа на споменик "Зашто?" у Ташмајданском парку, представници породица, РТС-а, града Београда и државе одали су почаст радницима РТС-а који су погинули у НАТО бомбардовању зграде РТС-а 23. априла 1999. године.
Споменик убијеним радницима РТС-а - Фото: РТС
Споменик убијеним радницима РТС-аФото: РТС

Комеморција "Сећање на недужне" одржана је тачно у 2.06 часова, када је зграда 1999. године бомбардована, а животе изгубило 16 радника те медијске куће.

Прије тачно 22 године први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ у вријеме када су на њеном програму емитоване вијести.

Мирослав Медић чији је брат Синиша убијен те ноћи, нагласио је да породице и даље постављају питање зашто су њихови најмилији свирепо убијени, зашто су жртвовани, зашто нико од челника НАТО није одговарао за овај злочин, преноси РТС.

- Исто тако, питамо зашто нико у тадашњој власти није учинио ништа да се трагедија спрijечи, зашто они чија је то обавеза била нису учинили ништа да заштите људе, иако је било најава да је телевизија могућа мета - рекао је Медић.

Вршилац дужности директора РТС-а Илија Церовић рекао је да је споменик "Зашто" опомена да се ово више никада не понови.

У нападу на РТС су погинули Јелица Мунитлак, Ксенија Банковић, Дарко Стоименовски, Небојша Стојановић, Драгорад Драгојевић, Драган Тасић, Александар Делетић, Славиша Стевановић, Синиша Медић, Иван Стукало, Дејан Марковић, Милан Јоксимовић, Бранислав Јовановић, Слободан Јонтић, Милован Јанковић и Томислав Митровић.

Помену страдалим присуствовали су осталих министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић и замјеник градоначелника Београда Горан Весић.