latinica  ћирилица
23/04/2021 |  07:24 | Аутор: СРНА

Министри из ФБиХ тјерају пољопривреднике на улице

Министри из Федерације БиХ су неодговорним понашањем присилили пољоприведне произвођаче да изађу на улице 4. маја, будући да у Савјету министара нису подржали увођење заштитних мјера на увоз одређених пољопривредних производа из земаља ЕУ, став је удружења која окупљају ову популацију у Републици Српској и ФБиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске Стојан Маринковић рекао је да аргументација министара из ФБиХ није тачна и да је ово потврда да они "не раде у корист напаћеног народа и да је овај потез искључиво на штету најбројније популације у БиХ".

- Они су својим неодговорним понашањем и нечињењем у складу са Законом о спољнотрговинском пословању и Споразумом о стабилизацији и придруживању присилили пољопривредне произвођаче да изађу на улицу и да тамо покушамо да их натјерамо да раде у корист свих нас - рекао је Маринковић Глас Српске.

Предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ Неџад Бићо истакао је да су они изгубили стрпљење јер су министри имали годину дана, те да на улице излазе 4. маја.

- Ако њихово увођење и јесте у супротности са правилима ЕУ, а није, онда је требало да смисле неко друго рјешење. Није ово "Елдорадо" и нечија прћија - нагласио је Бићо.

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац рекао је јуче да министри из Федерације БиХ /ФБиХ/ на сједници Савјета министара нису подржали информацију о предузетим мјерама ради активирања заштитних клаузула Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ на увоз одређених пољопривредних производа из земаља ЕУ.

Кошарац је одбацио аргументацију колега из ФБиХ када кажу да се противи Европској комисији увођењем привремених мјера или евентуалним измјенама ССП-а.