latinica  ћирилица
22/04/2021 |  17:50 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Ко прича о рату, тај га и призива, Српска жели дејтонску БиХ

Савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Радован Ковачевић рекао је да ко год говори о рату у БиХ тај га и призива, а да народ Републике Српске жели само уважавање конститутивности, те да је платформа Српске изворни Дејтонски споразум.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Ми нисмо за рат ни у каквој опцији и нисмо никакви авантуристи. Све што тражимо, 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, јесте уважавање Републике Српске - нагласио је Ковачевић.

Он је рекао да је највећи проблем то што је неко грађане Републике Српске назвао "геноцидашима", оцијенивши да је то нешто најстрашније што може да се чује.

- Моје мишљење је да било коме ко користи такав израз и термине треба забранити долазак на територију Републике Српске - рекао је Ковачевић за БХРТ.

Према његовим ријечима, говорити о рату у БиХ, 25 година након крвавог грађанског рата, заслужује сваку могућу осуду.

Ковачевић је позив који је СДА упутила Савјету за имплементацију мира /ПИК/ да уведу санкције српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, назвао срамотним.

- Они траже санкционисање човјека који говори о миру, а они говоре о рату. Траже да се санкционише човјек који све вријеме говори да било какав рат не долази у обзир - рекао је Ковачевић.

Он указује да све и једна опција о којој говори Додик и представници Републике Српске увијек садржи кључну ријеч, а то је мир.

- Ми смо навикли да политички представници бошњачког народа увијек позивају међународну заједницу и увијек очекују да међународна заједница у БиХ дјелује на начин да све процесе води искључиво у интересу бошњачког народа, а да у потпуности игнорише интересе, жељу и вољу друга два конститутивна народа у БиХ - рекао је Ковачевић и додао да је то недопустиво.

Он је истакао да БиХ не прихвата нико, те да је Република Српска и српски конститутивни народ фрустриран чињеницом да се налази у БиХ, која је нефункционална и неодржива.

- Ми дубоко вјерујемо да нас оваква БиХ успорава. Успорава развој, напредак, економски раст Републике Српске, успорава живот Српске. С друге стране, имамо хрватски конститутивни народ који је, такође, изузетно фрустриран и стално упозорава да су им угрожена сва права, те да не могу да изаберу ни своје политичке представнике онако како је предвиђено Уставом БиХ - навео је Ковачевић.

Он је рекао да су и Бошњаци, који свим силама покушавају да мајоризују и хрватски и српски конститутивни народ, дубоко фрустрирани и незадовољни у БиХ.

- Оног тренутка када се појавила информација да су у ЕУ свјесни тога и када су рекли да је можда једно од рјешења да се крене у даљу дисолуцију бивше Југославије, да се омогући Републици Српској право на самоопредјељење, добили смо овакве реакције из Сарајева. Добили смо стално звецкање оружјем и пријетње насиљем - истакао је Ковачевић.

Он је подсјетио и да је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић српски народ поредила са нацистичким режимом, а Милорада Додика са Адолфом Хитлером.

Ковачевић је додао да не може рећи да ли ће бити мирног разлаза или не, те да ће то показати вријеме, али да Република Српска позива на дијалог о будућности БиХ.

- Дејтонска БиХ је једина БиХ на коју смо сви пристали - нагласио је Ковачевић.

Говорећи о данашњој посјети делегације Србије, предвођене предсједником Александром Вучићем, Републици Српској, Ковачевић је навео да је то потврда одличних односа.

Он је навео да је на сједници Вијећа за сарадњу Републике Српске и Србије разговарано о врло значајним пројектима, те да се очекује да ускоро почне изградња хидроелектране "Бук Бијела", као и изградња аеродрома у Требињу.

Ковачевић је нагласи да је област енергетике искључиво у надлежности Републике Српске и да нико други нема право да се мијеша или оспорава.

- Нажалост, ми живимо у таквој БиХ у којој се за значајне инфраструктурне и развојне пројекте, од којих би сви имали користи, увијек нађе начин да се такве ствари оспоравају - оцијенио је Ковачевић.

Он је нагласио да такви поступци увијек долазе искључиво из Сарајева.

- Бањалука никад није оспорила било какав пројекат од којег би било ко имао корист, па чак када би ту корист имали искљључиво грађани Федерације БиХ /ФБиХ/ - додао је Ковачевић.

Он је подсјетио на хидроенергетску сарадњу између електропривреда Републике Српске и Србије, те да је пројекти из те области искључиво буду оспоравани због сарадње Српске и Србије.

- Раније је постојао договор Електропривреде Републике Српске са једном компанијом из Њемачке. Нико из Сарајева тада није оспоравао - подсјетио је Ковачевић.