latinica  ћирилица
22/04/2021 |  15:23 ⇒ 15:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Комеморација у Јасеновцу, ипак, у сјенци политике

У Спомен-парку Јасеновац данас је обиљежена 76. годишњица пробоја посљедњих заточеника из тог усташког логора, а пошто су вијенцима и цвијећем, одвојено положили предсједник, премијер, предсједник парламента и представници народа жртава и антифашиста.

Обиљежевање јасеновачког пробоја је ове године протекло у сјенци неуспјешне кохабитације у Хрватској, али и незадовољства представника народа жртава због недефинисаног државног става о забрани усташих симбола и поклича.

Вијенац је најприје положио премијер Андреј Пленковић са представницима Владе, а потом и предсједник парламента Гордан Јандроковић.

Предсједник Зоран Милановић је вијенац положио с некадашњим шефовима хрватске државе и посљедњим предсједавајућим предсједништва СФРЈ Стјепаном Месићем, некадашњим предсједником Ивом Јосиповићем и некада премијерком Јадранком Косор.

Милановић је новинарима рекао да је у његовој делегацији требало да буде и представник антифашиста, али је изостао јер, како је рекао, његово удружење зависи од Пленковићеве милостиње. Према ријечима Милановића, "једна страна претјерује да је ту убијено 700.000 људи" и додао да си тиме чини штета, како је навео, истини и српском народу.

- Гледамо сад и филмове у Београду који су лоши филмови, мислим на "Дару из Јасеновца", који је неувјерљив и лош. Никако на зелену грану с овим мјестом - рекао је Милановић.

Додао је да он није донио вијенац, већ се, каже, опредијелио за ружу и камен због тога што вијенци брзо постану комунални проблем, а не израз пијетета.

- Жао ми је што није дошло до заједничког обиљежавања. Државник мора показати и љутњу и бијес, не глумити, а опет не бити опортуниста - казао је Милановић.

Пленковић није желоо да говори поново о томе зашто државни врх није положио заједнички вијенац, али је рекао да је НДХ једно од најтрагичнијих раздобља хрватске историје и да је актуелна влада против употребе усташких симбола.

Пленковић је рекао и да су, што се измјене Кривичног закона тиче, усташки симболи већ забрањени и да је сада само питање уједначавања судске праксе и поступања.

- Та тема је дуго са нама. Свако ко зна нешто о нашој историји, о логору Јасеновац, ко разумије што ти симболи значе за припаднике јеврејског народа, припаднике Срба, Рома, антифашиста, разумију да то нису називља која треба користити - навео је Пленковић, пренијела је Хина.

Разговор о потпуној забрани усташког поклича "за дом спремни" ће, казао је премијер, бити настављени, као и да је став Владе јасан и чврст када су у питању осуда злочина и некоришћење таквих симбола.