latinica  ћирилица
22/04/2021 |  14:44 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Гујон и епископ Сергије одали почаст Србима убијеним на Петровачкој цести

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије Арно Гујон и Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије данас су у селу Јањила код Босанског Петровца одали почаст Србима убијеним на Петровачкој цести.
Епископ Сергије и Гујон на Петровачкој цести (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Епископ Сергије и Гујон на Петровачкој цести (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org)

Гујон је поручио да је свирепо убиство Срба прогнаних из Крајине на Петровачкој цести симбол српског страдања у "Олуји", за који који нико одговарао, саопштено је из Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

- Баш данас када се обиљежава Дан сјећања на жртве Холокауста треба да се подсјетимо да је иста ова цеста била и мјесто злочина над Србима у Другом свјетском рату, само што је тада њемачка авијација гађала избјегличку колону. Оваква мјеста су опомена да се зло враћа и да увијек треба да му се супротставимо, а жртве не заборавимо - рекао је Гујон.

Злочин на Петровачкој цести догодио се 7. августа 1995. године када је хрватска авијација бомбардовала колоне српских избјеглица код Босанског Петровца у селу Јањила /које је након Дејтонског мировног споразума остало у саставу Републике Српске/.

Погинуло је 10 цивила, међу којима четворо дјеце узраста од шест до 13 година и 21-годишња дјевојка, док их је педесетак рањено.