latinica  ћирилица
22/04/2021 |  14:41 | Аутор: Глас Српске

Изложба "Доња Долина" од 28. априла у Музеју Републике Српске

Изложба "Доња Долина" аутора Славице Арсенијевић, вишег кустоса археолога Музеја Републике Српске, биће отворена 28. априла у Музеју Републике Српске, а овом изложбом биће обиљежено 120 година од првих већих археолошких ископавања Доње Долине, предузетих 1899. године.
Музеј Републике Српске - Фото: РТРС
Музеј Републике СрпскеФото: РТРС

- Праисторијско насеље Доња Долина, распрострањено на територији општине Градишка, је као археолошко подручје 2006. године проглашено националним спомеником и уписано у Регистар споменика културе БиХ прве категорије. Ријеч је о комплексном вишеслојном локалитету са остацима Старијег насеља из позног бронзаног доба у Горњој Долини, Млађег насеља из жељезног доба на Градини и некрополе на Тименичкој греди у Доњој Долини - наводе из Музеја Републике Српске.

Сви археолошки налази са локалитета Доња Долина сачувани су у Музеју Републике Српске, у Земаљском музеју БиХ и Завичајном музеју у Градишци. На овој изложби биће приказани само налази из Праисторијске збирке Музеја Републике Српске.

- Најстарије насеље у Доњој Долини приписује се носиоцима културе поља са урнама, средњоевропским досељеницима или освајачима, можда аутохтонцима, али свакако оснивачима - рекла је ауторка изложбе Славица Арсенијевић.

Цјелокупна прича о Доњој Долини иде далеко у прошлост, како наводи, према открићу објеката и материјала из раног бронзаног доба и неолита на Градини.

- Жељезнодобни Доњодолинци сматрају се носиоцима културне групе Доња Долина - Сански Мост, која је на тлу Посавине, између ушћа Уне и Врбаса, потрајала од почетка осмог до краја четвртог в.ст.е. Припадност ове културне групе углавном се етнички приписује Панонима, можда потомцима претходника, који су градили насеља типа сојеница и градина, о чему управо свједоче жељезнодобни остаци из Доње Долине - рекла је Арсенијевићева.

Предвиђено је да изложба буде отворена у 19.00 часова, а отвориће ју министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Изложба "Доња Долина" посјетиоцима ће бити доступна до краја године.