latinica  ћирилица
22/04/2021 |  14:11 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Постигнута сагласност са Кривокапићем о уговору Црне Горе и СПЦ

Његова светост патријарх српски Порфирије изјавио је данас да је постигнута сагласност са црногорским премијером Здравком Кривокапићем о потписивању темељног уговора између државе Црне Горе и Српске православне цркве, као и да је начелно договорено да послије васкршњих празника посјети Црну Гору и потпише тај документ.
Патријарх српски Порфирије - Фото: Novosti.rs
Патријарх српски ПорфиријеФото: Novosti.rs

Патријарх Порфирије је поручио да је дубоко увјерен да ће се потписивањем темељног уговора између СПЦ и Црне Горе, на основу ког ће се регулисати однос државе према СПЦ, али и однос СПЦ према држави, ставити тачка на неспоразуме по том питању.

Он је нагласио да у вези са садржајем уговора нема ништа тајно, с обзиром на то да се преговори о томе воде већ годинама, као и да ће његов садржај бити доступан свима.

- Постоје разне медијске спекулације и контрадикторни гласови који стижу до СПЦ, али ништа од тога није основано. Мислим да ћемо веома брзо, на радост свих православних хришћана и свих чланова СПЦ у Црној Гори, потписати тај уговор што ће бити коначно једини уговор који недостаје на плану односа Цркве и државе или државе и вјерских заједнице у Црној Гори - рекао је патријарх Порфирије за Тањуг.

Патријарх српски је додао да је постигнут начелан договор, као и да мисли да је логично да он потпише тај документ.

- Дубоко сам увјерен да ће потписивање темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе ставити тачку на неспоразуме које сусрећемо и у јавности и у политичким контекстима, а сматрам да заправо уопште није ни било потребно да дође до било каквих тензија и неспоразума, с обзиром на то да ту врсту уговора потписују све државе, нарочито у Европи, са црквама и вјерским заједницама - рекао је патријарх.

На питање како тумачи то што је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић рекао да се потписивање темељног уговора води "у закулисној процедури и да тај процес није довољно транспарентан", патријарх Порфирије је рекао да није упознат о тој изјави, али да свако може да има своје виђење свега што се дешава.

Патријарх Порфирије је најавио да ће за Васкрс бити у Београду и да ће служити васкршњу литургију у Храму Светог Саве, као што је то чинио и његов претходник - блаженопочивши патријарх Иринеј.

У Црној Гори је 26. јануара 2021. године на снагу ступио Закон о слободи вјероисповијести, којим је званично окончана борба за очување светиња у тој земљи, која је изњедрила вишемјесечне литије током прошле године. Протестне шетње су одржаване због правног акта који је предвиђао отимање имовине и светиња СПЦ у Црној Гори.