latinica  ћирилица
22/04/2021 |  08:20 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Мултимедијална изложба о Јасеновцу у Новом Саду

Мултимедијална изложба "Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945. године" биће постављена данас у Историјском архиву града Новог Сада, потврдила је директорка "Спомен подручја Доња Градина" Тања Тулековић.
Јасеновац, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum) -
Јасеновац, 1941 - 1942 (photo: US Holocaust Memorial Museum)

Изложба се састоји од неколико цјелина које хронолошки представљају историјске догађаје у вези са оснивањем Независне Државе Хрватске, формирање Јасеновца, судбину дјеце логораша, страдање Срба, Јевреја и Рома, уништавање трагова злочина, истраживања у Доњој Градини и послијератно болно трагање породица за својим несталим члановима.

Тулековићева је навела да је ово представљање новосадској публици услиједило послије гостовања у Београду и Крушевцу.

- Изложба ће бити постављена у Историјском архиву града Новог Сада до 22. маја - прецизирала је Тулековићева, која је са Дејаном Мотлом аутор изложбе.

Тулековићева је додала да је отварање изложбе у Новом Саду симболично заказано на дан када се обиљежава 76. година од пробоја посљедње групе јасеновачких логораша.

Она је навела да ће након Новог Сада изложба бити постављена у Суботици, а затим слиједи представљање публици у Републици Српској.

Према њеним ријечима, изложба је припремљена под покровитељством Министарства културе и информисања и Министарства одбране Србије.