latinica  ћирилица
21/04/2021 |  19:13 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Брод: Десеторо дјеце остало без мајке хероја (ВИДЕО)

Потресна прича стиже из Брода. Десеторо дјеце, узраста од четири до 17 година остало је без мајке. 37-годишња Биљана Кокић преминула је од злоћудног карцинома. Мајка херој, како су је звали Брођани, није успјела да на животни пут изведе седам синова и три кћери и обезбиједи им кров над главом.
Породица Кокић - Фото: РТРС
Породица КокићФото: РТРС

Кокићи у Броду живе као подстанари. Десеторо браће и сестара узраста забавишта, основне и средње школе, одрастали су под храбрим мајчиним скутима, чија је жеља била да сви живе под једним кровом и буду васпитани као добри људи.

- Ваљда ћу имати снаге да ову дјецу колико толико изведем на пут. Дјеца су одогојена и клутурна, а ваљда ће Бог драги дати да остану такви и постану прави људи - прича бака Петра Кокић.

Након смрти мајке Биљане, одговорност и бригу о потомству преузела је породица, али ни они не могу све. А и сами носе трагичне успомене, које их боле.

- Дјеца су остала без мајке. Ја сам у рату исто изгубио брата, оца, са 17 година ми је умрла мајка. Остао сам сам. Највећи је проблем сада како дјецу извести на пут, без икога. Али у читавој овој трагедији настојимо само да помогнемо дјеци - каже Саша Милошевић, отац.

Бранислав Кокић, ујак дјеце, каже да је најбитније да се дјеци осигура кров над главом.

- Најбитнији је кров над главом и да буду сви заједно сви на окупу. До сада су живјели у неусловном објекту за који се плаћала кирија - каже он.

Колико је Биљана била храбра и достојанствена жена, знају добро и у Удружењу вишечланих породица у Броду.

- Мајку им нико не може замијенити, али требамо се сви потрудити да будемо мајке и очеви тој дјеци и да им помогнемо да израсту у добре и поштене људе - истиче Ранка Ивановић из овог удружења.

Да ли нас је ера брзог живота претворила у особе без зрна емпатије и саосјећајности, питање је за сваког од нас. Као и питање - колико смо спремни да помогнемо Кокићима, за које њихови суграђани Брођани, кажу да су хероји нашег доба.