latinica  ћирилица
21/04/2021 |  16:48 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Договорен заједнички наступ опозиционих странака

Лидери парламентарних опозиционих странака у Републици Српској договорили су да ће на предстојећим општим изборима 2022. године имати заједничке кандидате за предсједника Републике и српског члана Предсједништва БиХ.
Нешић, Шаровић и Бореновић - Фото: РТРС
Нешић, Шаровић и БореновићФото: РТРС

Договор о заједничком наступу СДС-а, ПДП-а, ДНС-а и народног посланика Небојше Вукановића на наредним општим изборима, постигнут на Јахорини, данас је саопштио лидер СДС-а Мирко Шаровић који је напоменуо да на састанку нису разговарали о именима кандидата.

Шаровић је рекао да ће у наредном периоду радити на томе да постигну договор о заједничким кандидатима на значајне позиције које се непосредно бирају на општим изборима.

Он је додао да ће ово вријеме искористити за израду кључног документа заједничког наступа, односно циљева опозиције када су у питању општи избори.

- Вјерујем да ћемо прве принципе заједничког приступа, наше визије Републике Српске у наредном четворогодишњем мандату изнијети на наредном састанку опозиције чији ће домаћин бити ПДП - рекао је Шаровић.

Шаровић је додао да је данас било ријечи о промјени изборног законодавства у БиХ, да сматрају да у процесу измјене треба да учествује и опозиција, невладин сектор и Централна изборна комисија.

Он је додао да су договорили да више приједлога за изборни закон споје у један, те оцијенио да је важно завршити измјене Изборног закона у овој години када нема избора.

Шаровић је рекао да ће на разговор позвати и друге политичке странке које нису парламентарне, а изразиле су интерес да им се придруже.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је најважније да опозиција на изборе наредне године иде заједно, са заједничким кандидатима за српског члана Предсједништва и предсједника Републике Српске.

- То је сигурно, десиће се и о томе неће бити никакве дилеме - тврди Бореновић, који каже и да Изборни закон треба да буде приоритет у овој години.

Лидер ДНС-а Ненад Нешић рекао је да је договорен заједнички наступ, да још не излазе са именима, те да треба да изаберу најбољег.