latinica  ћирилица
21/04/2021 |  16:23 ⇒ 16:25 | Аутор: СРНА

У министарствима шест кантона са бошњачком већином нема Срба

У шест кантона у Федерацији БиХ гдје је апсолутна бошњачка већина постоји око 30 министарстава у којима нема запослених Срба, упозоравају из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

Из Одбора наводе да је ово утврђено у Специјалном извјештају омбудсмана БиХ о учешћу конститутивних народа у органима управе и тијелима власти.

Према уставима ФБиХ и кантона, број запослених припадника српског народа у сваком органу власти би морао бити пропорционалан броју Срба на одређеном подручју према попису из 1991. године, те би тако 18 одсто свих запослених у органима власти у ФБиХ требало да буду српске националности.

- Нажалост, бошњачке политичке партије, иако се све залажу за поштовање устава и мултиетничност, на примјерима кантона гдје они владају показују да им је мултиетничност само добра основа да се представницима дипломатског кора прикажу као промотери европских тековина и вриједности - истиче се у саопштењу и додаје да у органима власти гдје Бошњаци самостално владају нема мултиетничности или је број Срба миноран.

Из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ поручују да тамо гдје су бошњачке политичке партије власт Срби се могу набројати до 10.

У саопштењу се наглашава да бошњачке партије вјешто користе сваког њима вјерног Србина да би га поставили у руководство своје странке и "махали њиме да су мултиетнични", али да у стварном животу - кад Србина треба запослити, Срба нема.

Тужно изгледа број од укупно 15 запослених Срба у цијелом Кантону Сарајево, гдје би према уставима требало да буде запослено 210 Срба у администрацији тог кантона.

- Нарочито забрињавајуће дјелује понашање бошњачког члана Предсједништва Шефика Џаферовића, који у Бањалуци држи предавање о угрожености Бошњака у Републици Српској иако у свакој општини у Српској ради знатан број Бошњака, а као примјери се могу узети Приједор, Добој, Бијељина, Зворник - истиче се у саопштењу.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић пита цјелокупну јавност, па и представнике дипломатско-конзуларних представништава у БиХ - да ли је могуће да ниједан Србин није довољно паметан ни школован да буде инспектор у ФБиХ јер федерални инспекторат има 150 запослених, од тога нула Срба.