latinica  ћирилица
21/04/2021 |  15:56 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Цикотић најавио да ће стално мигрантско насеље Липа бити изграђено за три мјесеца

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић изјавио је да процјене говоре да ће стално мигрантско насеље на локалитету Липа код Бихаћа бити изграђено за три мјесеца.
Цикотић у Липи (фото: fena.ba) -
Цикотић у Липи (фото: fena.ba)

Цикотић је приликом посјете локалитету Липа, гдје је у привременом шаторском насељу смјештено 1.000 миграната, рекао да градња сталног мигрантског центра напредује веома добро и да је процјена да ће бити испоштована планирана динамика за завршетак радова од три мјесеца.

Он је истакао како посебно охрабрује то што се стално ради на побољшању боравишних и животних услова у привременом шаторском насељу, у којем мигранти тренутно бораве.

Цикотић је рекао да велику захвалност дугује партнерима у комплетном процесу - ИОМ-у, државама Аустрији и Њемачкој, те свим другим партнерима и донаторима.

Поред Цикотића, Липу је данас посјетили и шеф Међународне организације за миграције Еуђеније Амбрози и амбасадор Аустрије у БиХ Улрике Хартман.

Амбрози је изразио задовољство организацијским и управљачким напретком, односно искораком институција у БиХ када је ријеч о мигрантском процесу, уз оцјену да се свакодневно напредује с побољшањем услова за њихов боравак.

- Заједнички идемо ка успостављању ефикасног система, којим ћемо контролисати и управљати мигрантским процесом у БиХ - рекао је Амбрози и додао да ће ИОМ и даље подржавати институције БиХ и бити партнер у рјешавању свих проблема.

О побољшању хуманитарних, безбједносних и организационих аспеката ситуације с мигрантима и избјеглицама говорила је и Хартманова, која је истакла да је овакав напредак похвалан и то не само у Липи, већ и у неким другим центрима.

- Видјела сам како је то све прије двије године изгледало у центру Борићи, а данас је то простор за достојанствен боравак људи. ЕУ и конкретно Аустрија су и до сада обезбиједиле значајну финансијску подршку, а сигурна сам да ће тако бити и у наредном периоду - рекла је Хартманова.

Почетак радова на изградњи мигрантског насеља за око 1.500 миграната и избјеглица обезбијеђен је финансијском подршком ЕУ и свих партнера у процесу. Већ је комплетирана пројектна документација, док су рашчишћавањем и припремом терена омогућени и први конкретни грађевински радови.