latinica  ћирилица
21/04/2021 |  13:14 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Бошњаци: Не осјећамо никакав вид угрожености

Грађани Фоче бошњачке националности из више мјесних заједница данас су одржали састанак са начелником и предсједником Скупштине ове општине Миланом Вукадиновићем и Срђаном Драшковићем са којег су демантовали наводе о угожености фочанских Бошњака, које су пренијели поједини федерални медији.
Фоча састанак - Фото: СРНА
Фоча састанакФото: СРНА

Они су поручили да не осјећају никакав вид угрожености или дискриминације по националној или вјерској основи, те да се у Фочи осјећају слободно.

Сафет Чорбо из села Мјешаја у мјесној заједници Брод рекао је да они који пласирају приче о наводној угрожености Бошњака користе то у политичке сврхе.

Он је истакао да је безбједност Бошњака у Фочи на задовољавајућем нивоу, без разлике у односу на друге.

- Ходам градом слободно, нема никакве угрожености, да нас неко застрашује, Бошњаци живе нормално - навео је Чорбо.

Он је додао да политички представници Бошњака, док су били дио власти у претходном мандату, нису искористили ту позицију да помогну повратницима, већ су се, како он сматра, залагали само за личне интересе.

- Већ дуже времена бавим се пољопривредом од које живим. Ко хоће да ради, од пољопривреде може живјети - поручио је Чорбо.

Гласине о наводној угрожености Бошњака одбацио је и предсједник Савјета мјесне заједнице Јелеч Фуад Шљиво.

- У своје име и у име пуно људи, могу да кажем да ми немамо никаквих проблема. Са начелником смо се договорили да заједно обиђемо повратничке породице, а онај ко шири дезинформације о нашој угрожености нека се правда ономе коме је ту пручу смислио - рекао је Шљиво.

Начелник општине Милан Вукадиновић рекао је да безбједност Бошњака ни у једном елементу није угрожена у шта се увјерио и на данашњем састанку.

- Обићи ћемо све мјесне заједнице и помоћи људима колико можемо. Желимо да спријечимо било какав вид политикантства и убирања јефтиних политичких поена и да пошаљемо јасну поруку људима који овдје живе да је Фоча отворен град за све њене становнике и да немају разлога да брину ни у ком погледу - рекао је Вукадиновић.

Предсједник Скупштине општине Срђан Драшковић навео је да на Медицинском факултету у Фочи студира око 50 Бошњака, да неки од њих живе у Студентском дому и да се никада на било шта нису пожалили.

- Креће туристичка сезона, ми смо отворени да радимо и сарађујемо, не интересују нас приче од прије 30 година. Медицински факултет уписује стране туристе, долазе нам људи из Индије, Бангладеша, Непала, Италије и хоћемо да пошаљемо поруку да је Фоча отворен град и да смо превазишли проблеме из прошлости - рекао је Драшковић.

Он је позвао Бошњаке да се, уколико постоје проблеми, обрате општинским органима, ако је потребно и њему лично или начелнику општине, те да ће им сигурно изаћи у сусрет и помоћи.