latinica  ћирилица
21/04/2021 |  12:40 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Здравствене установе снабдјевене заштитном опремом и медицинским средствима

Здравствене установе Републике Српске су од почетка пандемије у потпуности снабдјевене довољним количинама потребне заштитне опреме и медицинским средствима, трошкови набавки до краја марта износе 46 милиона КМ, а средства обезбјеђује Влада Српске, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.
ФЗО - заштитна опрема и медицинска средства - Фото: СРНА
ФЗО - заштитна опрема и медицинска средстваФото: СРНА

Од почетка пандемије до краја марта ове године ФЗО је, између осталог, набавио 56.000 PCR тестова/комплет чија је вриједност 1,52 милиона КМ, набављено је и 235.000 заштитних одјела вриједних 7,37 милиона КМ, 19,3 милиона рукавица вриједности 3,33 милиона КМ, као и 20,8 трослојних маски вриједности 12,1 милиона КМ.

ФЗО је набавио и 165 респиратора и апарата вриједности 14,9 милиона КМ, 600.000 маски ФФР2 вриједноси 1,64 милиона КМ, те 400.000 маски ФФР3 вриједности 2,81 милон КМ, као и 360.000 заштитних огратача вриједности 1,68 милина КМ.

- Укупна вриједност робе коју је до краја марта набавио Фонд износи око 46 милиона КМ, а тренутно је у току процедура набавке опреме вриједности око 10 милиона КМ - наводи се у саопштењу.

Из Фонда су навели да заштитну опрему, медицинска средстава и средстава за одржавање хигијене за здравствене установе у борби против корона вируса набављају према овлашћењу Републичког штаба за ванредне ситуације.

У саопштењу је напоменуто да је набавка опреме још почетком пандемије повјерена Фонду због хитности и процјене да ће због искуства са централизованим набавкама најбоље одговорити овом задатку, што је у пракси и потврђено.

ФЗО је у најкраћем року, и то у периоду када је цијели свијет тражио исту робу, спровео набавке, уз подршку других институција Републике Српске, па је здравствени систем Српске имао сву неопходну опрему правовремено и прије неких далеко развијенијих земаља.

Захваљујући томе, како се наводи у саопштењу, у првом таласу пандемије спријечени су сценарији и посљедице вируса корона какве су имале поједине земље у Европи и свијету.

- Треба имати у виду и да поједине друге институције, попут Института за јавно здравство Републике Српске, набављају одређену опрему за борбу против корона вируса, а у више наврата је Републици Српској и донирана опрема, те је укупна вриједност заштитне опреме и медицинских средстава знатно већа - закључује се у саопштењу.