latinica  ћирилица
21/04/2021 |  11:25 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Радун: Изетбеговић пријети ратом, јер жели да спријечи свој одлазак у политичку пензију

Политички аналитичар Бранко Радун изјавио је Срни да изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића које носе ратну поруку потврђују да он остаје на позицијама радикалног ислама и "Исламске декларације", на којим је био и његов отац Алија, али и да манипулацијом Бошњацима и надувавањем могућности конфликта жели да спријечи свој неминован одлазак у политичку пензију.
Бранко Радун - Фото: Novosti.rs
Бранко РадунФото: Novosti.rs

- Бакир показује политички прагматизам. Пошто губи подршку Бошњака због корупције, неспособности СДА и људи који чине његово окружење, он у ствари покушава да намеће конфликт са Србима, па и са Хрватима у БиХ да би мобилисао и сачувао то бирачко тело које га напушта, коме је већ доста тих прича, јер реалност руши све њихове тезе - рекао је Радун.

Он је указао да се са српске стране - и из Републике Српске и из Србије - према Бошњацима не упућују конфликтне поруке, већ поруке садржине: "Хајде да сједнемо да разговарамо".

- Са бошњачке стране чујемо: "Спреман сам да ратујем и да погинем". То је ратно-хушкачка патетика. Патетика код Бакира је и део његове личности и наслеђа од оца и део његове политике да манипулише са Бошњацима јер он не може да буде лидер Бошњака ако нема тај конфликт према Србима, па и према Хрватима - указао је Радун.

Према његовим ријечима, Изетбеговић без тог конфликта пропада политички и одлази у пензију.

- Он одлаже свој одлазак у пензију кроз то поновно надувавање могућности конфликта, јер, како мисли, ако дође до конфликта сви Бошњаци ће бити уз Бакира и то је, заправо, читава прича. Он у ствари манипулише Бошњацима, али мислим и да су га Бошњаци већ `провалили`, тако да те поруке више немају ефекат које су имале пре десет година - закључио је Радун.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је за канал "О" да не може рећи да неће бити рата и да би "радије данас умро него допустио да геноцидаши завладају дијелом БиХ".