latinica  ћирилица
21/04/2021 |  07:22 ⇒ 07:22 | Аутор: СРНА

Мајкић: Све указује на још много муке прије него што почну реадмисије

Све указује на то да ће се БиХ још много мучити прије него што почну реадмисије са земаљама поријекла незаконитих миграната, изјавила је замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

- Са 12 земаља се воде преговори, али материјали из ресора безбједности су обесхрабрујући. Све је то далеко од реализација и све указује на то да ће се ова земља још много мучити прије него што почну реадмисије са тим земљама - рекла је Мајкићева.

Пред Заједничком комисија би на сједници заказаној за 26. април требало да се нађе информација о тренутним активностима које се воде са земљама са којима је БиХ у преговорима о потписивању споразума о реадмисији.

Мајкићева је за Глас Српске рекла да је из онога што је наведено у том документу јасно да овај пут није најбољи и да би се, ипак, требало окренути јачању домаћих служби.

- Понадали смо се да ћемо моћи вратити мигранте у њихове земље. Остаје нам да јачамо Граничну полицију, Службу за послове са странцима БиХ, али и да радимо на споразумима на реадмисији - сматра Мајкићева.

Служби за послове са странцима је прошле године пријављено 16.190 незаконитих миграната, што је за 45 одсто мање у односу на годину раније кадаих је било готово 30.000. Међу њима је највише оних чије су адресе у Авганистану, Пакистану, Бангладешу, Мароку и Ираку.