latinica  ћирилица
20/04/2021 |  19:50 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Бањац: Владајућа коалиција говори једним гласом

Предсједник Народне партије Српске /НПС/Дарко Бањац рекао је да су представници владајуће коалиције са данашњег састанка на Мраковици поручили да говоре једним гласом и да су апсолутно јединствни и о политичким и о економским темама.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Што се тиче политичких тема, Бањац је нагласио да су учесници састанка заузели јасан став да високи представник више не треба да борави у БиХ, да никада није ни требао да има овлаштења која је имао, односно која је самовољно предузимао и самовољно наметао одлуке и законе.

Бањац је рекао да високи представници морају да се држе Дејтонског споразума и да не могу наметати никакве законе и одлуке.

Он је истакао да било какво наметање неће наићи на одобравање владајуће коалиције у Републици Српској и додао да се нада да неће добити одобрење ни осталих политичких актера у Републици Српској.

- Република Српска ће јасно ставити до знања, путем Народне скупштине, политичких партија владајуће коалиције, а и осталих партија да неће прихватити ниједну одлуку високог представника која излази из оквира Дејтонског споразума - поручио је Бањац.

Бањац је навео да ће на сједници Народне скупштине Републике Српске бити усвојена платформа на основу које би владајућа коалиција и све друге политичке партије у Српској дјеловале, а то је да се "јасно покаже да БиХ сада више, а свима је јасно, није функционална земља".

- Знамо да по Бадинтеровој комисији ни бивша Југославија није била више фукционална земља и налазила се у фази распада. Уколико је међународна заједница или дио међународне заједнице досљедан, онда је јасно у ком правцу ми треба да идемо - рекао је Бањац.

Бањац је нагласио да том платформом владајућа коалиција у Републици Српској жели да позове колеге у Федерацији БиХ на разговор.

- Уколико се не можемо договорити, ако имамо институције БиХ гдје раде једни против других, које функционишу на принципу уцјена, пријетњи било какве врсте, то значи да те институције не могу да функционишу и онда самим тим не треба да постоје - додао је Бањац.

Бањац је рекао да треба да разговарати како би били добре комшије, јер тако може пуно тога да се уради.

- Треба да се у миру разиђемо уколико другачије не можемо, јер оваква БиХ дефинитивно не може ићи ка ЕУ гдје је основ свега позивање на наметање одлука високог представника, пријетње, уцјене, забране. Ниједна земља не може на основу тога да функционише, поготово ниједна земља на свијету нема стране судије у својим судовима - истакао је Бањац.

Када је ријеч о економским темама, он је рекао да је суштина да се у наредних 15 до 30 дана договори шта може да се уради у наредних годину дана како би биле повећане плате, не само у јавном сектору, него и у реалном сектору, што је изузетно битно.

Бањац је навео да су ових дана Влада Републике Српске, премијер и владајућа коалиција прозивани због продаје обвезница, али да она земља или субјект који се појави на Лондонској берзи и прода обвезнице, то значи да је економски стабилан.

Лидер НПС-а је истакао да Република Српска и у доба пандемије одржава своју економију, исплаћује плате и има политичке снаге да дијелу међународне заједнице каже своје мишљење, да према високом представнику заузме јасан став, а са друге стране да иде ка повећању плата у јавном сектору, а да прави услове и за повећање плата у реалном сектору.