latinica  ћирилица
20/04/2021 |  19:38 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

"Повећање неопорезивог дијела плате - стимулативно за све раднике"

Уједињена Српска саопштила је да би, према процјенама, у односу на предложено повећање плата у јавном сектору, повећање неопорезивог дијела плате са 500 КМ на 1.000 КМ стимулативно дјеловало на све запослене у Српској, како у јавном, тако и у приватном сектору.
Уједињена Српска - Фото: илустрација
Уједињена СрпскаФото: илустрација

- Овом мјером би се утицало на легализовање укупног износа нето плате што би утицало на бољу кредитну способност запослених, доступност кредитним средствима, што би у коначници довело и до повећања укупне потрошње и самим тим прихода од пореза - саопштено је из Уједињене Српске.

У саопштењу се наводи да су у Републици Српској све досадашње законске измјене ишле с циљем повећања основног личног одбитка, што практично доводи до повећања плате уз стимулацију радника.

- Поред тога што је за функционисање пензионог и здравственог система неопходно осигурати довољно прихода, високо опорезивање рада штетно је по формалну запосленост, посебно за најниже квалификоване раднике - кажу у Уједињеној Српској.

У саопштењу се подсјећа да је у посљедње три године у привреди Републике Српске забиљежен континуиран раст плате од пет до седам одсто годишње.

- С обзиром да пореска политика утиче на одлуке на тржишту рада, одлуке о штедњи, инвестицијама, финансијској и организационој структури, економском ефикасношћу се жели постићи умјереност овог утицаја и што мање пореско оптерећење обвезника - наводе из Уједињене Српске.

У саопштењу се додаје да је у прва три мјесеца ове године повећање прихода од пореза и доприноса на плате износило 44.000 000 КМ, што на годишњем нивоу износи 176.000 000 КМ.

- Ово представља реално покриће смањења насталог предложеном мјером. Поред тога, повећан степен потрошње ће донијети повећане приходе од ПДВ из редовне потрошње, као и приходе од других видова опорезивања, што индиректно представља укупно 40 одсто поврата у буџет - наводи се у саопштењу.

Из Уједињене Српске додају да је слична мјера реализована средином 2018. године када је усвајањем Закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак повећан основни лични одбитак са 200 КМ на износ од 500 КМ мјесечно што је представљало губитак прихода од око 60 милиона КМ на нивоу Републике Српске, и то за буџет Републике 45 милиона КМ и 15 милиона КМ за буџете јединица локалне самоуправе.

- Међутим, раст плата и броја запослених, као и побољшање наплате прихода, довели су до тога да тај додатни губитак буде мањи од предвиђеног - наводи се у саопштењу.

Из Уједињене Српске кажу да је детаљна анализа са табелама достављена Влади Републике Српске и коалиционим партнерима на састанку.