latinica  ћирилица
20/04/2021 |  18:27 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Пољоагро ове године извози 800.000 садница воћа у Русију (ВИДЕО)

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да је производња садног материјала добар потенцијал за спољнотрговински промет БиХ и апеловао на произвођаче у Републици Српској и Федерацији БиХ да се укључе у овај посао.
Сташа Кошарац посјетио "Пољоагро" из Шамца - Фото: СРНА
Сташа Кошарац посјетио "Пољоагро" из ШамцаФото: СРНА

Кошарац је данас посјетио шамачку компанију Пољоагро, која ће ове године у Руску Федерацију извести 800.000 садница јабуке и брескве чија је уговорена вриједност милион КМ.

Он је истакао да је веома значајно обезбиједити произвођачима из Српске и ФБиХ да партиципацију на иностраним тржиштима, али да то није једноставан посао јер државе на чије тржиште се пласирају производи траже да буду испуњени одређени стандарди.

Кошарац каже да га радује континуитет пословања компаније Пољоагро, те апеловао на друге произвођаче да се укључе у овај посао с обзиром на то да је Управа за заштиту здравља биља обезбиједила могућност извоза у Руску Федерацију, која је данас веома значајно тржиште.

Кошарац је подсјетио да је прошле године и компанија из Чапљине учествовала у извозу садница за руско тржиште и да је очигледно постоји потенцијал у Републици Српској и ФБиХ за оваквим пословима.

Он је оцијенио да је то резултат рада људи у овим компанијама и напора које улажу надлежна ентитетска министарства, Управа за заштиту биља и Министарство спољне трговине и економских односа.

- И даље ћемо разговарати са произвођачима садног материјала у Републици Српској и ФБиХ да видимо која су то тржишта интересантна с обзиром на то да се, према евиденцији коју имамо, значајан дио нашег садног материјала извози - рекао је Кошарац.

Он је истакао да је ово добар потенцијал за спољно трговински промет БиХ, због чега ће заговарати да реагују надлежна тијела на нивоу БиХ, а прије свега да Управа за заштиту здравља биља убрзано ради на усаглашавању сертификата.

- Тако бисмо помогли, не само овој, него и свим осталим компанијама у Републици Српској и ФБиХ које се баве овим послом - каже Кошарац.

Верољуб Крстић, власник Пољоагра, каже да ће сутра извести 500.000 садница јабука, а на јесен 300.000 садница брескве, као и да наредне године планирају да повећају обим извоза за исту фирму.

Крстић додаје да имају пуно радника сезонаца, те 30 коопераната на територији општина Шамац и Модрича, чији рад надгледају.

Он подсјећа да су за извоз садница првенствено оријентисани на страна тржишта, а најзанимљивије им је руско тржиште.

Кошарац је са руководством ове компаније обишао складиште у којем је смјештен садни материјал намијењен за извоз на руско тржиште.