latinica  ћирилица
20/04/2021 |  17:50 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Додик: Српска не жели рат, позивамо на разговор (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да Република Српска не жели рат и позвао представнике Федерације БиХ и друга два народа на разговоре.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик, који је и предсједник СНСД-а, најавио је да ће у Народној скупштини Републике Српске политичке партије донијети платформу на основу које ће се обратити партнерима у Федерацији БиХ да се разговара о будућности БиХ.

Додик је рекао да је циљ разговора проналазак уравнотеженог рјешења којим би били задовољни сви - и ентитети и конститутивни народи.

- То је наш одговор на позиве на рат из Федерације БиХ - рекао је он.

Додик је истакао да ријечи Бакира Изетбеговића које позивају на рат, нису добродошле.

- Ништа нам нико неће дати, већ се сами морамо изборити. Не желимо ратовати, наша опција је мир. Дајте да разговарамо о Дејтону, Уставу, и то без странаца, и да тај договор поштујемо. Не желимо никакво позивање на насиље или наметање неких проблема - рекао је Додик.

Он је истакао да Српска жели да разговара о стабилизацију и миру, те да жели договор о будућности БиХ који ће се поштовати.

- Ако то не може да постигнемо, сасвим је сврсисходно да разговарамо и прихватимо иницијативе које се све чешће чују о могућности да се разиђемо на миран начин. Српска се неће разићи ратом, али ако не буде иницијатива које Српској дају довољно простора да се успјешно развија, наравно, да имамо право да размишљамо о раздруживању - поручио је Додик.

Он је нагласио да је свима у Српској циљ стабилна и економски јака Република Српска, што она и јесте.

- Ми нисмо ни за какав рат, ми нећемо повести рат да би Српска била самостална, ми ћемо Српску бранити, али прије тога хоћемо свима да кажемо да ми овдје имамо право, ово је наш грунт и ово је Република Српска која нама припада и свим људима који овдје живе. Ми не тражимо да уређујемо односе у ФБиХ, али неће нико више да уређује односе ни у Републици Српској, ни Валентин Инцко, ни амерички амбасадор ни било који други и доста нам је више те врсте приче - поручио је Додик.

Подсјећамо, предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је за канал О да не може рећи да неће бити рата и да би "радије данас умро него допустио да геноцидаши завладају дијелом БиХ".

Повезане вијести:

Јединствен став из Српске о рјешавању политичких тема

Ђокић: Дијалогом омогућити економски раст и развој

Стевандић: На бизарне оптужбе одговарамо дизањем економске снаге Српске

Чавић: БиХ руше они којим смета постојање конститутивног народа и његових институција

Бањац: Владајућа коалиција говори једним гласом