latinica  ћирилица
20/04/2021 |  15:14 ⇒ 17:00 | Аутор: СРНА

Вукадиновић: Дрвопрерада - развојна шанса општине Фоча

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић одржао је данас састанак са дрвопрерађивачима из ове локалне заједнице да би заједно сагледали услове у којима они послују и могућности за развој ове гране привреде.
Вукадиновић на састанку са дрвопрерађивачима - Фото: СРНА
Вукадиновић на састанку са дрвопрерађивачимаФото: СРНА

Вукадиновић је истакао да је дрвопрерада развојна шанса Фоче, те да је, у жељи да оживи општински Привредни савјет, састанак прво одржао са дрвопрерађивачима.

- Предузећемо активности да помогнемо дрвопрерађивачима у побољшању инфраструктуре, те да подстакнемо амбијент за здраво пословање и отварање нових радних мјеста. У сарадњи са Владом Српске, размотрићемо пробематику снабдијевања дрвопрерађивача сировином, на који начин да задовољимо свима потребе и наравно уколико буду изразили жељу и могућности и да прошире погоне - рекао је Вукадиновић.

Горан Ђуковић, власник предузећа "Стандард", једног од 13 дрвопрерађивачких погона у Фочи, истиче да је њихов основни проблем дуга зима која им онемогућава потребну динамику у испоруци трупаца током цијеле године.

- Састанку је приуствовао и директор Шумског газдинства "Маглић" Споменко Стојановић и надамо се да ћемо превазићи тај проблем колико је реално могуће. Драго нам је да је начелник тражио да делегирамо људе у Привредни савјет који би требало да заживи у пуном капацитету - рекао је Ђуковић.

Он је додао да већи број дрвопрерађивача послује у оквиру Индустријске зоне Брод на Дрини гдје још нису ријешени инфраструктурни проблеми, као што су противпожарна заштита, канализација, снабдијевање водом и струјом, те да им је начелник обећао да ће се општина максимално укључити у превазилажењу тих проблема.

Ђуковић је рекао да се нада да ће, у договору и у сарадњи са општином, дрвопрерађивачи успјети да створе амбијент за повећање капацитета и увођење виших фаза дрвопрераде.