latinica  ћирилица
20/04/2021 |  14:43 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Трка "Београд-Бањалука" - прилика да се учврсте везе Српске и Србије

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је данас да је бициклистичка трка "Београд-Бањалука" прилика да се покаже да везе између Српске и Србије, као и Београда и Бањалуке, треба да буду још чвршће и снажније.
Соња Давидовић - Фото: СРНА
Соња ДавидовићФото: СРНА

-  Ова трка је на неки начин прилика да оживимо спорт који је прилично утихнуо усљед свих околности изазваних пандемијом вируса корона, али и да будемо добри домаћини -рекла је Давидовићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да је 15. међународна трка "Београд - Бањалука" велики спортски догађај, који се и ове године организује у изузетно тешким и сложеним околностима, те је тим поводом честитала организаторима на добро обављеном послу.

- Од само почетка Влада Српске и ресорно министарство снажно стоје уз ову трку како финансијски тако и организационо, а тако ће бити и ове године - рекла је Давидовићева.

Она је захвалила граду Београду што је омогућио спортистима да се вакцинишу против вируса корона.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је ова трка доказ да је спорт ујединио све - спортисте, политичаре, локалне и републичке инстутуције, те градове.

- Чим нешто траје 15 година значи да има вриједност те да заслужује сву подршку - рекао је Станивуковић и додао да спорт зближава људе што је и циљ овог догађаја.

Он је нагласио да ни пандемија вируса корона није зауставила ову спортску манифестацију, која помаже да Бањалука и сваки град у Српској живи.

Директор трке Владимир Куваља рекао је да је и прошле године, и поред проблема у вези са пандемијом вируса корона ова трка била организована на веома високом нивоу, те је изразио наду да ће тако бити и ове године.

Он је навео да су предузете све епидемиолошке, али и безбједносне мјере.

Куваља каже да ће у трци учествовати 25 екипа са 175 такмичара из 30 земаља.

Он је додао да су у органозацији имали велику подршку градова кроз које ће бициклисти пролазити, те ресорних министарстава Србије и Спске и "Бањалучке пиваре".

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да је овај град, који је домаћин четврте етапе, спреман за спортски догађај, истакавши да је на први позив организаора одлучио да учествује у манифестацији.

- Дио смо тог каравана и поносни смо што приступамо тако важном такмичењу. У граду је све спремно и жељно чекамо такмичаре - рекао је Павловић, те је додао да је Приједор град који воли и поштује спортисте.

Шеф Одјељења за друштвене дјелатности града Градишка Иван Раденовић рекао је да градска управа константно улаже у развој спорта, те да на територији ове локалне заједнице дјелује више од 80 спортских организација.

Он је рекао да је Градској управи и грађанима Градишке задовољство што учествују у догађају који повезује Србију и Српску, а истовремено промовише спорт, те туризам локалних заједница.

Прва етапа на 15. међународној трци "Београд - Бањалука" возиће се 22. априла из Београда до Шапца, гдје ће се истог дана, проласком бициклиста кроз циљ, обиљежити и дан града Шапца.

Друга етапа вози се 23. априла из Обреновца до Бијељине.

Трећег тркачког дана, караван стартује из Бијељине, а циљ је 24. априла у Власеници.

Посљедњег дана трке, 25. априла предвиђена је кружна вожња центром Бањалуке, гдје ће бити и завршена једна од најзначајнијих спортских манифестација у овом дијелу Европе.