latinica  ћирилица
20/04/2021 |  11:21 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Корисницима личне инвалиднине још по 200 КМ помоћи

Корисницима права на личну инвалиднину у Републици Српској у наредном периоду требало би да буде исплаћено још по 200 КМ помоћи, након што су прве износе, обезбијеђене кроз "Хитни пројекат за ковид 19", добили почетком ове године, пише Глас Српске.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

У Министарству здравља и социјалне заштите појаснили су да је до сада кроз "Хитни пројекат за ковид 19" исплаћено 2,7 милиона КМ.

На адресе 6.188 корисника права на личну инвалиднину исплаћена су укупно 1,23 милиона КМ, а, осим тога, по 200 КМ једнократно добила су и 132 корисника права на помоћ и његу у кући, за шта је укупно обезбијеђено 26.400 КМ.

Министарство је почетком овог мјесеца почело и са исплатама посебног вида новчане подршке за кориснике права на једнократну новчану помоћ, а који су се захтјевима за помоћ обраћали центрима за социјални рад у Српској од почетка пандемије до новембра прошле године, те је за укупно 6.034 корисника исплаћено по 250 КМ, односно укупно 1,5 милиона КМ.

У складу са настојањима да пруже додатну подршку осјетљивијим категоријама, у наредном периоду биће подржани и корисници права на новчану помоћ.

Предвиђено је да сваки корисник током шест мјесеци, уз редован износ, добије и додатни еквивалентан износу који већ прима.

Вршилац дужности помоћника министра за ресор социјалне, породичне и дјечије заштите Владимир Макарић појаснио је да ће овај вид подршке за све кориснике бити исплаћиван посредством поште.

- Овај вид подршке требало би да добије око 4.300 корисника права на новчану помоћ, за шта је предвиђено 3,6 милиона КМ  - рекао је Макарић.

С обзиром на то да је назив пројекта изазвао недоумице међу становништвом, Макарић је објаснио да пројекат нема никакве везе са обољелима од ковида 19 или породицама преминулих од ове болести, већ је искључиво ријеч о помоћи корисницима који већ остварују права из социјалне заштите како би лакше превазишли посљедице пандемије.

- Укупна вриједност пројекта, за установе и кориснике, јесте 7,6 милиона КМ, а спискове лица којима се исплаћује помоћ достављају нам центри за социјални рад - навео је Макарић.