latinica  ћирилица
20/04/2021 |  07:52 ⇒ 07:52 | Аутор: СРНА

Жунић: Недопустива било каква тежња за измјеном дејтонске структуре

Шеф клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић рекао је да је било каква тежња за измјеном дејтонске структуре недопустива и може довести до нежељених посљедица будући да је БиХ настала сагласношћу Републике Српске и Федерације БиХ, те три конститутивна народа.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Клуб посланика СНСД-а упутио је иницијативу, о којој би требало да расправља парламент Српске, у којој је наведено да "Народна скупштина Републике Српске захтијева од институција ФБиХ и друга два конститутивна народа да се укључе у политички дијалог који би резултовао враћањем на основне принципе и текст Дејтонског споразума".

У иницијативи, о којој би требало да се расправља на 16. редовној сједници заказаној за 27. априла, наводи се и да Народна скупштина захтијева од страна потписница и свједока Дејтонског споразума, као и од свих представника међународне заједнице, да реагују на доношење аката и спровођење других активности којима се позива на разградњу мировног споразума и на сваку другу активност противну његовим одредбама и принципима.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да је у иницијативи наведено да је неопходно увијек истицати да је БиХ настала сагласношћу Републике Српске и Федерације БиХ, те три конститутивна народа и само са њиховом сагласношћу може и постојати.

Према његовим ријечима, жеља је да Народна скупштина Републике Српске, као чувар суверенитета и легалитета, још једном јасно каже да одбацује све акте који су противуставни и нису у складу са Дејтонским мировном споразумом.

- Наравно да очекујемо да се са овим сложе сви који мисле добро Републици Српској - рекао је Жунић за Глас Српске.