latinica  ћирилица
19/04/2021 |  18:06 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Смрт Александра Топића и даље енигма (ВИДЕО)

Још један потенцијални међународни скандал пријети БиХ.
Смрт Александра Топића и даље енигма - Фото: РТРС
Смрт Александра Топића и даље енигмаФото: РТРС

Институције БиХ још нису одговориле на питање да ли је држављанин Швајцарске и Србије Александар Топић убијен или је извршио самоубиство и зашто је уопште био смјештен у кампу за мигранте Ушивак у Хаџићима. Непознато је гдје је Александров швајцарски пасош и да ли је одјављен, а познато је да су пасоши западноевропских држава, поготово Швајцарске, јако цијењени на црном тржишту код илегалних миграната.

Александар Топић је прије два дана сахрањен у Бањалуци.

Смрт Топића, држављанина Швајцарске и Србије, чији су коријени из Крајине, и даље је енигма. У августу прошле године дошао је у посјету оцу у Бањалуку, умјесто повратка у Швајцарску под неразјашњеним околностима, доспио је у камп Ушивак. У Сарајево је дошао у намјери да се помоли у Старој цркви на Башчаршији, али је мистерија откуд у мигранстком кампу на другом крају града.

- Он је дошао редовно са пасошем. Он није мигрант, он је дошао са швајцарским пасошем и њиховим држављанством код свог оца, он има двојно држављанство. Није мигрант, а смјестили су га с мигрантима - каже Мићо Топић, отац Александра Топића.

Александар Топић успио је једном да се јави из Ушивка. Оцу је тада рекао да му је украден пасош, новац и вјерске књиге. Иако је изгледом одударао од осталих становника кампа, његов нестанак дуго није примијећен. Пронађен је објешен на дрвету у близини мигранстког кампа.

Од тог момента до априла ове године, у полицијским и тужилачким извјештајима вођен је као нестало лице, док га отац Мићо Топић није идентификовао у мртвачници на сарајевском гробљу Баре. Швајцарски пасош на Александрово име није пронађен.

- Што нису објавили неважећи пасош, да са тим пасошем не оде неки Афроазијац у свијет или да ли је неко његов пасош продао, јер швајцарски пасоши вриједе и до 20.000 евра. Он је убијен или се убио у кампу Ушивак и ту је одговорност државе голема - наглашава Душко Томић, адвокат породице Топић.

Стигао је и одговор из Тужилаштва кантона Сарајево.

- Тужилаштво Кантона Сарајево у наведеном предмету предузело је више радњи с циљем утврђивања околности под којима је дошло до смрти лица иницијала А.Т. иначе држављанина Швајцарске. У налазу обдуцента утврђено је да је смрт наступила вјешањем и да нису пронађени трагови који би указивали на насиље од друге особе - саопштено је из Тужилаштва.

Адвокат Душко Томић тврди да је швајцарска амбасада упутила протестну ноту МИП-у БиХ и министарки Бисери Турковић с питањем шта ће њихов држављанин уопште у кампу за мигранте. У Амбасади Швајцарске пак нису жељели да коментаришу ове наводе.

- Никада нам нису одговорили, Бисера Турковић игнорише све то - додао је адвокат Томић.

У МИП-у БиХ мук, у Служби за послове са странцима БиХ без одговора како је страни држављанин са пасошем, завршио у кампу са илегалним мигрантима која немају никаква документ уз себе. На исто питање одговор очекује и Амбасада Србије која није обавијештена о смрти свог држављанина.