latinica  ћирилица
19/04/2021 |  18:01 ⇒ 18:02 | Аутор: СРНА

Недјељу културе сјећања и памћења школе да обиљеже примјерено

Министарство просвјете и културе Републике Српске предложило је свим основним и средњим школама у Републици Српској да Недјељу културе сјећања и памћења од данас до 24. априла обиљеже на примјерен начин, у складу са темама предмета од националног значаја, речено је Срни у ресорном министарству.
Министарство просвјете и културе Републике Српске - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе Републике СрпскеФото: РТРС

Министарство је ово школама предложило у сарадњи са Републичким педагошким заводом, а према препорукама Координационог тима за успостављање и очување културе сјећања и памћења.

- У свим основним и средњим школама Српске наставници и ученици ће, према понуђеним темама које су се нашле у реформисаним програмима предмета од националног значаја, разговарати о значају културе сјећања и памћења, жртвама злочина који су се десили за вријеме Другог свјетског рата и послије, а посебна пажња треба да се посвети жртвама усташког злочина - геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина - истакли су у Министарству.

Из ресорног министарства напомињу да школе треба да прилагоде своје активности како би са ученицима, примјерено њиховом узрасту, разговарали о овој тематици и на пригодан начин обиљежили ову недјељу, организовањем изложбе литерарних и ликовних радова у просторијама школа.

Из Министарства додају да у истраживачком раду ученици могу користити истраживачке сајтове и књиге доступне у школским библиотекама, као што су зборници о Јасеновцу-Доњој Градини, биљежење свједочења особа које су преживјеле рат и слично.

- Наставници који су боравили у Израелу на семинару у вези са културом сјећања и памћења, користећи педагошку праксу и педагошке алате Међународне школе за образовање о Холокаусту Јад Вашем, треба да буду велика подршка за организовање планираних активности у школама у којима су запослени - рекли су у Министарству.

На званичној интернет страници Републичког педагошког завода налази се електронска платформа Култура сјећања и памћења гдје наставници могу, уколико имају потребу, добити информације и подршку у вези са овим и другим темама, те планираним активностима.