latinica  ћирилица
19/04/2021 |  15:18 | Аутор: РТС

Србија: Преминуло 35 људи, зараженe још 2.604 особe

Према посљедњим подацима, вирус корона је у Србији потврђен код још 2.604 особе од 12.482 тестиране.
Вирус корона - Фото: илустрација
Вирус коронаФото: илустрација

Од посљедица заразе преминуло је још 35 особа.

Због повољније епидемиолошке ситуације у школске клупе данас су се вратили основци од петог разреда и средњошколци.

Повратак ђака у школске клупе је показатељ да се епидемијска ситуација поправља. Важно је да нисмо изгубили ниједну школску годину и да имамо континуитет у образовању, рекао је министар просвјете Бранко Ружић.

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић рекао је за РТС да то што у болницама виђамо више дјеце позитивне на корона вирус треба да нас забрине.

- Два су објашњења за то, један је да вирус мутира, а друго да што је више заражених, вирус нађе пут до оних који не могу да се изборе, иако их је у популацији деце мало - објаснио је Јанковић.

Беба стара девет дана, заражена вирусом корона, која је у веома тешком стању пребачена из Клиничког центра Крагујевац у Универзитетску дјечију клинику Тиршова у Београду, нажалост је преминула, саопштено је из те здравствене установе.

У Србију је стигао нови контингент "Фајзерових" вакцина. Како је јуче и најавио предсједник Србије, данас је у Институт "Торлак" стигло још 211.770 доза "Фајзер-Бионтек" вакцине.

Министар здравља Златибор Лончар састао се са директором Свјетске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом, са којим је разговарао о томе шта је Србија урадила на плану борбе против вируса корона током протеклих годину дана. Клуге је обишао вакцинациони пункт на београдском Сајму и том приликом оцијенио да је процес вакцинације у Србији импресиван. 

Грчка је данас отворила границу за грађане Србије, а до средине маја улаз у ту земљу само преко Бугарске.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић рекао је да ће од 14. маја бити могуће путовати у Грчку и са негативним брзим антигенским тестом, што ће смањити трошкове.