latinica  ћирилица
19/04/2021 |  14:31 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Абазовић: И СПЦ да буде унутар јединственог правног система

Потписивање темељног уговора са Српском православном црквом завршни је чин да и та вјерска заједница буде унутар јединственог правног система Црне Горе, рекао је данас потпредсједник Владе Дритан Абазовић.
Дритан Абазовић (Фото: FB/Dritan Abazovic) -
Дритан Абазовић (Фото: FB/Dritan Abazovic)

Он је новинарима рекао да у потписивању уговора са СПЦ не види ништа проблематично нити ванредно, ако је потпуно усаглашен са оним што би требало да буде принципијелан и коректан однос државе према вјерским заједницама и вјерских заједница према држави.

Према његовим ријечима, све вјерске заједнице треба да функционишу унутар јединственог правног система Црне Горе.

- Оно што се проблематизовало је текст споразума - рекао је Абазовић након јавне дебате о Нацрту измјена и допуна Закона о државном тужилаштву, те изразио увјерење да ће текст уговора ускоро бити доступан.

Он је навео да није имао прилике да тај текст види, те да ће текст бити доступан свима и да нема никаквих скривених активности.

Абазовић је навео да је Закон о слободи вјероисповијести, који је усвојен у парламенту крајем прошле године, крајње либералан и омогућава да све вјерске заједнице, независно од своје величине, буду дио јединственог правног система.

- И сад дођемо у ситуацију да они буду дио правног система, и ови што су се жалили да они дјелују ван правног система, сада се жале зашто ће да буду дио правног система. У томе се огледа читав парадокс политике која се дешава у Црној Гори - навео је Абазовић.