latinica  ћирилица
19/04/2021 |  11:12 ⇒ 11:14 | Аутор: РТРС

"Кочићево перо" за књигу "Скарабеј од жада" Емсуре Хамзић

Жири у саставу књижевници: Никола Вуколић (предсједник), Миљенко Јерговић и Младен Весковић, донио је једногласну одлуку да "Кочићево перо" за прољеће 2021. године додијели угледној књижевници Емсури Хамзић за књигу "Скарабеј од жада" у издању издавачке куће Агора из Новог Сада.
"Скарабеј од жада" Емсуре Хамзић - Фото: илустрација
"Скарабеј од жада" Емсуре ХамзићФото: илустрација

Задужбина "Петар Кочић" Бања Лука – Београд додјељује награду "Кочићево перо" за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи - стоји у образложењу Задужбине.

- Дјело Емсуре Хамзић пружа све елементе модерности. Она је вишеструко талентована, инвентивна и богата. Њене приче пружају читаоцу чак и оном најзахтјевнијем и најпробирљивијем, тренутке истинског задовољства. Оне подстичу бујице мисли и покреће низ питања о смислу човјекове егзистенције у свевремену, али и савремености, у ковитлацу историјских превирања, која често грубо, поништавају најплеменитија настојања и уносе немир, очајање, бесперспективност и од којих је једини лијек може пронаћи у љубави као аксиоматичном, услову (чиниоцу), постојања у несигурном свијету новог миленијума - истиче предсједник жирија, књижевник Никола Вуколић.

"Скарабеј од жада" Емсуре Хамзић је књига која ће привезати читалачки интерес и потврдити таленат умијећа свог аутора, чинећи га једним од најзначајнијих стваралаца у савременој књижевности. Књига је по свему достојна Коћићевог пера, оног Кочића који је сав свој живот провео у искушавању крајњих ситуација – додаје Вуколић.

Награда Кочићево перо за прољеће 2021. године биће на свечан начин уручена почетком маја 2021. године у Градској библиотеци у Новом Саду уз прописане епидемиолошке мјере.