latinica  ћирилица
19/04/2021 |  10:52 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Суперлига због навијача на другим континентима

Први предсједник фудбалске Суперлиге Флорентино Перез поручио је да је фудбал данас глобални спорт, те да навијачи европских клубова нису више само у њиховим матичним државама, већ и по другим континентима.
Ливерпул - Реал Мадрид (Фото:twitter.com/LFC) -
Ливерпул - Реал Мадрид (Фото:twitter.com/LFC)

Суперлига би требало да замијени Уефину Лигу шампиона и постане ексклузиво такмичење 20 најбољих европских клубова, које је основало 12 клубова оснивача, подсјећају спортски портали.

Перезови /Реал/ сарадници и потпредсједници су Андреа Ањели, челник Јувентуса, те потпредсједник Манчестер Јунајтеда Џоел Глејзер.

УЕФА је оштро реаговала и запријетила великим санкцијама за клубове који уђу у ту лигу, а и многи навијачи и други европски тимови противе се новој лиги супер богатих, која би могла, како тврде, да уништи фудбал.

- Помоћи ћемо фудбалу и поставити га на мјесто у свијету које заслужује. Фудбал је једини глобални спорт са више од четири милијарде навијача и наша је одговорност као највећих клубова да одговормо на њихове жеље - поручује Перез.

Супер богати клубови у Европи поручују да су већ дуги низ година њихови навијачи престали бити примарно они из Мадрида, Торина или Манчестера, већ су то једнако и они из Кине, САД или Индије.

Челник Јувентуса Андреа Ањели "првоборац" је у покушају још веће глобализације свог клуба, али и цијелог европског фудбала.

- Ми /богати клубови/ представљамо милијарде навијача широм свијета са 99 европских трофеја. Дошли смо до критичне тачке и омогућили европском такмичењу да се трансформише како би игра коју волимо имала одрживу дугорочну будућност - наводи Ањели.

Сви се слажу да је у игри огроман новац.

Американац Џоел Глејзер, ког навијачи Манчестер Јунајтеда отворено мрзе, тврди да ће "Суперлига отворити ново поглавље у европском фудбалу осигуравајући такмичења и стадионе на свјетском нивоу и повећавајући новчану подршку за ширу фудбалску структуру".

Истовремено, критичари Суперлиге упозоравају да се ради о намјери најбогатијих клубова и њихових власника да узму највећу зараду од фудбала, те да ће на тај начин бити уништене и национале лиге.

УЕФА упозорава играче који буду наступали у овој лиги да неће моћи да играју за репрезентације својих земаља. Исто се односи и на судије, које неће моћи да суде ван те лиге.