latinica  ћирилица
19/04/2021 |  10:44 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Фонд ПИО: Пораст прихода и броја осигураника

Раст прихода по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање улива сигурност и повјерење у сет економско-финансијских мјера Владе Републике Српске у борби против вируса корона, саопштено је из Фонда за пензијско-инвалидско осигурање Републике Српске.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

У Фонду ПИО кажу да су ове мјере, према евидентираним показатељима, дале пун ефекат и резултирале кроз очување радних мјеста и раст прихода по основу пореза и доприноса.

У матичној евиденцији Фонда ПИО на дан 31. марта ове године евидентирано је 314.893 осигураника, што је више за 430 у односу исти дан претходне године.

- Иако се привредни и сваки други вид живота од марта прошле године одвија у отежаним условима, а дијелом и под потпуном блокадом, сигурно је да би број осигураника био већи за пар хиљада да се Република Српска, као и остатак свијета, још увијек не бори са пандемијом вируса корона - наводи се у саопштењу из Фонда ПИО.

Фонд је у току 2020. године евидентирао приход по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање од 935,2 милиона КМ, што је више за 4,84 одсто или 43,2 милиона КМ у односу на 2019. годину.

Овакав раст прихода, и поред пораста броја пензионера, а самим тим и повећања исплатне масе, омогућили су не само да се изврши редовно годишње усклађивање, већ и ванредно повећање пензија, почев од 1. јануара 2021. године за све кориснике права по збирној стопи од три одсто.

Раст прихода је настављен и у прва три мјесеца ове године када је евидентирано 234,26 милиона КМ, што је више за 7,3 одсто или 17,1 милион КМ у односу на исти период претходне године.

У Фонду ПИО истичу да нема разлога да се овакав тренд раста не настави и у наредном периоду уз сет економско-финансијских мјера које предузима Влада Републике Српске са циљем ублажавања и елиминисања негативних посљедица пандемија вируса корона.