latinica  ћирилица
19/04/2021 |  10:11 | Аутор: СРНА

Лазић: Нећемо одустати од захтјева за пензионисањем Машовића

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила неће одустати од захтјева да се пензионише члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић, јер испуњава све законске услове, изјавио је предсједник Организације Вељко Лазић.
Вељко Лазић - Фото: СРНА
Вељко ЛазићФото: СРНА

- Очекујемо да Тужилаштво БиХ прихвати кривичну пријаву коју смо поднијели против надлежних органа Института за нестала лица БиХ, јер Машовић не жели да се пензионише, иако за то испуњава све законске услове - рекао је Лазић Срни.

Он је навео да Републичка организација још није добила потврду из Тужлаштва БиХ да су примили њихову кривичну пријаву.

Лазић је навео да је одбор заробљених, погинулих бораца и несталих цивила ове организације на сједници 18. фебруара у Бањалуци упозната са информацијом да је Машовић 30. новембра 2020. године испунио све законске услове за пензионисање, јер је напунио 65 година, али да неће да се пензионише.

Он је раније рекао да је закључено да је процес тражења несталих лица српске националности у БиХ у потпуном застоју и сматра да су за то највећи кривци Институт за нестала лица БиХ и Машовић.

Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново, Пале и Источно Сарајево затражиле су раније да се у случају Машовића примијени Закон о раду БиХ који налаже да сви са навршених 65 година старости морају ићи у пензију.

Од надлежних за Институт за нестала лица, посебно од суоснивача ове институције, наведене организације очекују да Машовић оде у законом прописану пензију и да се именовање његовог замјеника спроведе у складу са законом.

- У противном, уколико настави радити и имати улогу једног од чланова Колегијума директора Института за нестала лица наше ће организације покренути тужбу против Машовића, Института и његових органа - саопштиле су раније ове три организације.