latinica  ћирилица
19/04/2021 |  07:04 ⇒ 10:54 | Аутор: Б92

Званично - 12 великана формира Суперлигу

Дванаест великих европских клубова саопштило је да креирају ново такмичење – Европску Суперлигу (ЕСЛ).
Фудбал (фото:агенције) -
Фудбал (фото:агенције)

Клубови оснивачи су: Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Јувентус, Ливерпул, Манчестер Јунајтед, Манчестер Сити, Реал Мадрид и Тотенхем.

Међу оснивачима нема клубова из Њемачке и Француске.

- Дванаест најважнијих европских клубова данас је постигло договор о покретању новог такмичења – Суперлиге, којим ће управљати клубови осниваче. Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Јувентус, Ливерпул, Манчестер Јунајтед, Манчестер Сити, Реал Мадрид и Тотенхем су се ујединили као оснивачи, а биће позвана још три клуба да се прикључе прије инаугуралне сезоне која ће почети што је прије могуће - наводи се у заједничком саопштењу 12 клубова оснивача.

УЕФА је након првобитне најаве покретање Суперлиге најбогатијих, о којој се спекулише већ годинама, најавила изабацивање клубова који буду учествовали у томе из свих УЕФА такмичења.

Након тога је услиједио ванредан састанак Европске асоцијације клубова, без 12 "одметника", на којем је истакнуто противљење покретања планираног модела такмичења.

Свој глас против Суперлиге подигле су легенде Манчестер Јунајтеда сер Алекс Фергусон и Гери Невил, као и водећи људи двије европске велесиле Велике Британије (премијер Борис Џонсон) и Француске (предсејдник Емануел Макрон).

Нема сумње да ће раскол у европском фудбалу који ће настати потезом 12 великана из Енглеске, Шпаније и Италије из корена промијенити свијет фудбала.

Слична ситуација се одавно догодила у европској кошарци, покретањем Евролиге независно од кровне кошаркашке организације ФИБА.

Евролига се наметнула као елитно кошаркашко такмичење, али доступно само изабраним клубовима, углавном на основу финансијских могућности.

Али, питање је колико ће Суперлига бити доступна сиромашнијим клубовима, с обзиром да је у том погледу јаз много већи него у кошарци.