latinica  ћирилица
18/04/2021 |  19:13 ⇒ 19/04/2021 | 07:13 | Аутор: РТРС

Рускиња са добојском адресом, након 23 године добила личну карту Српске (ВИДЕО)

Рускиња Нина Машкарина Кауриновић, настањена у Добоју, 23 године живјела је без икаквих докумената. Сада има личну карту Републике Српске, а добила је и пасош. Због бројних правних заврзлама 23 година живјела је у страху да ли ће бити депортована. Сада је срећна - није више особа без идентитета.
Нина Машкарина Кауриновић - Фото: РТРС
Нина Машкарина КауриновићФото: РТРС

Нови пасош и лична карта за Нину Кауриновић значе нови живот. Сада, каже, коначно постоји . Без докумената била је 23 године. Пуних 11 година трајала је борба да их добије и коначно је успјела.

- Ни дан данас не вјерујем. Када погледам документа, као да сам добила нови живот, неку снагу - каже Кауриновићева.

Рођена је у бившем Совјетском Савезу и с тим пасошем 1976.године с породицом долази у Загреб. 20 година касније селе се у Добој , родни град њеног супруга. Тада јој муж умире, а њена лична документа истичу. Руски пасош није могла да продужи , а неки други није могла да добије, јер није имала увјерење о држављанству.

- Чим се не пријавиш се на вријеме, губиш аутоматски руско држављанство и онда се Русија се распала. Мјесто гдје сам живјела припало је Украјини и мени су тражили украјинско држављанство, а ја у Украјини никад нисам живјела - истакла је она.

Крила се и није излазила нигдје из страха да је не протјерају. Након тешке животне агоније упознала је Холанђанку Марлиз Ван Хофен која у Добоју води кућу у којој бораве дјеца без родитељског старања. Она и њен супруг на све могуће адресе у региону слали су дописе како би у заврзлами правних прописа Нини помогли да добије папире. Гдје год се указала и најмања нада искрснуо би, каже , стари проблем - увјерење о држављанству .

Након што је добила држављанство Нина је остварила и пензију у Хрватској, гдје јој је супруг радио. Годинама нигдје није путовала, а сада када има документе радо би,к аже, прво отишла у Холандију. О њој је много слушала од Марлиз па је пожељела да је посјети. Нина је одрасла без родитеља, у дому, а судбина је хтјела да и она помаже дјеци која су у сличној ситуацији .